Landschap (1975) door Harold Van de Perre.
drijft hem er soms toe te tekenen op formaten die zo groot uitvallen dat ze de plastische koncentratie niet altijd ten goede komen. Van de Perre is op zoek naar grafische afmetingen waarbinnen zijn visie hem het best kan dienen. Soms lijkt het hem moeilijk om de subtiele, terugkerende kringervaring rondom geboorte en nieuw leven in de ‘epiek van het grote blad’ zonder krampachtigheid onder kontrole te houden. Uit die gewaagde opzet heeft hij nochtans werken overgehouden, die als ‘klassiekers’ kunnen beschouwd worden.
Het duidelijk verlangen naar ‘ontgrenzing’ heeft hij vanzelfsprekend in zijn landschapstekeningen kunnen vastleggen. Met een losse stift, maar terzelfdertijd met een doorgedreven ascese voor de vormopbouw, heeft hij een heel eigen ‘landschapsdynamiek’ uitgewerkt. Van de Perre laat zich niet binden aan een geografische omschrijving, maar hij poogt met steeds afwisselende ruimtelijnen, het landschap in een vergeestelijkte en licht geabstraheerde ‘visualiteit’ uit te tekenen. De Dender, die heel vaak kwelmende watervlakken in het land steekt, is moeilijk weg te denken uit de tekeningen van Van de Perre. En toch zijn die werken geen interpretaties van een streek. Met lichte verwijzingen naar Japanse gravures laat Van de Perre de melancholie in krachtige lijnvibraties vertakken. Hij ontbladert zijn landschappen, heeft zelfs de charmerende eigenschap elke boomstam te ontschorsen tot alleen het silhouet van een populier of de magie van vingerrijke. haast bezwerende struiken na de trefzekere werking van sepiastift of broodgom overblijven.
Aan het ‘dubbele bodemeffekt’, dat Van de Perre met plastische zekerheid zo vaak heeft uitgewerkt, is de aanwezigheid van het reflekterend water niet vreemd. De tekenaar maakt zich echter behoedzaam los van impressionistische reminiscenties door abstraherende vlakde en en overkoepelende hemelstroken doorheen de tekenruimte te spannen.
Waar de tekenaar het autostradelandschap in een verruimend perspektief plaatst, geeft hij zelfs een verblijdende kijk op de hedendaagse landschapsplanning. Zijn lijn vervluchtigt niet in een goedkoop verwijt, maar suggereert - zonder grootspraak - hoe een wegenbouw weilanden en zelfs bosrijke streken in funktie van de haastige mens kan harmonizeren. Zo aktualizeert hij op een spontane wijze zijn landschapsvisie. De akwarellen - vooral de laatste maanden ontstaan - zijn meer dan aanvullende facetten van Van de Perres landschapsbelijdenis. Ze zijn vooral pogingen om, in geabstraheerde vlakken, een opdringerige melancholie uit te zuiveren en in verfijnde kleurenwaarden aan te lengen. Het feit dat ruwe steenmassa's, grillige houtgroei en wijdlopende wolkenpakken de akwarellen (op klein formaat uitgevoerd) een ‘monumentaliserend’ karakter geven, bewijst dat Van de Perre ook een visionaire geladenheid in een gekoncentreerde vorm harmonisch weet vast te leggen. Daarbij mag verwacht worden dat de akwarellen - die op een andere wijze dan de glasramen de kleur beamen - volwaardige introdukties zijn op de schilderkunst.
In de volgende tien jaar kan Harold Van de Perre uit de verf een vernieuwde bevestiging van zijn kunstenaarschap halen.
Gwij Mandelinck, Poperinge
Kunstmap Harold Van de Perre is uitgegeven op adres Oud-Kloosterstraat 50, 9330 Dendermonde.