Kulturele Gids voor Brussel.
16 januari 1976 zal een memorabele datum blijven voor het Nederlandstalig leven in Brussel. Immers op die dag stelde het Contact- en Cultuurcentrum, dat aan zijn 10e verjaardag toe is, het resultaat van een jaar lang speur- en zoekwerk aan de pers voor: de Culturele Gids voor Brussel. Een boek van meer dan 300 bladzijden, boordevol informatie over al wat reilt en zeilt in het Nederlandstalige Brussel. Voorzitter Hugo Weckx, van de Nederlandse Cultuurcommissie wees er in zijn toespraak op dat door samenwerking op alle vlakken nu eindelijk een aspekt van het prioritaire probleem: onthaal en informatie voor de Vlaamse Brusselaars en de inwijkelingen, gedeeltelijk was opgelost. Niemand kan nu nog beweren dat hij onwetend is van wat er rondom hem gebeurt. De Culturele Gids bevat immers alles, een goudmijn aan informatie. In het officieel gedeelte vindt men er de Vice-gouverneur van Brabant en zijn kabinet, de leden van de agglomeratieraad, netjes ingedeeld in Nederlands- en Franstaligen, met adres en funktie, (en wat de Vlamingen betreft met de bevoegdheden die ze niét hebben), de Nederlandse Cultuurcommissie en de Verenigde Commissie, tenslotte alle gemeentebesturen en C.O.O.'s met alle leden en adressen.
In een tweede deel worden de kulturele instellingen behandeld, die zoals Clem de Ridder zel, sinds enkele jaren een niet te stuiten ontwikkeling kennen. Eerst de Grote Vier: Contacten Cultuurcentrum, Vlaams Onderwijscentrum, Agglomeratieraad voor de Ned. Brusselse jeugd en zijn naamgenoot voor het Plaatselijk Sociaal Kultureel Werk. Daarna voor elke gemeente de Sociaal-Kulturele Raad, de verenigingen. In een aparte rubriek wordt het jeugdleven behandeld eveneens per gemeente. Evenzo voor de derde leeftijd het toneel, de sport en het onderwijs. Een lijst van de trefcentra en mogelijke vergaderlokalen wordt eveneens verstrekt. De verzorgingstehuizen en erediensten worden niet vergeten. Ook het groene Brussel krijgt zijn hoofdstuk, zo ook de musea, biblioteken, monumenten, kermissen, marktdagen en jaarmarkten. Het boek wordt afgerond met een lijst van Vrije Beroepen (advokaten, apotekers, dierenartsen, geneesheren, tandartsen, kinesisten en notarissen) waar elkeen in het Nederlands terecht kan.
In een voorwoord betogen Willem Verougstraete en Clem de Ridder, respektievelijk voorzitter en direkteur van het uitgevende C.C.C., dat de samenstelling niet alleen een omslachtig werk is geweest, maar ook een ondankbare taak, omdat men vooraf weet dat, ondanks alle inspanningen, de volmaaktheid niet zal bereikt worden. Laat het ons dan toegestaan zijn hier even te vermelden dat deze ondankbare taak op de schouders rustte van Guido Dutry en zijn medewerkers, die niet minder dan 2800 adressen in deze gids wisten te stoppen. Zij drukken er dan ook op dat hen elke leemte, elke vergissing zou gemeld worden, want een tweede druk staat reeds voor de deur, zo overweldigend was de belangstelling. En terecht: De Culturele Gids voor Brussel mag bij niemand die met de hoofdstad in kontakt komt, ontbreken. De prijs ervan bedraagt 100 Fr (+ 20 Fr verzendingskosten) te bestellen bij Contact- en Cultuurcentrum, Martelarenplein 23, 1000 Brussel, pr. 000-0171920-36.
Yvo Peeters, Brussel