en dynamische kleurvlakken, het verheerlijken van de eigentijdse beweging (het suggereren van beweging, aktie en snelheid), het konstruktivistische element, het irrealisme en een soort droomklimaat, de sfeer van glamour en hedendaagse romantiek, details uit de ons omringende technologische wereld, de humor, of zelfs de ironie, en nog veel meer.
Maar ik probeer altijd zo weinig mogelijk met woorden en begrippen te goochelen, wat echter niet kan verhinderen, dat de zo vele estetische en artistieke kenmerken van de rijke produktie van Mara mij tot deze allicht onontkoombare vraag dwingen: hoe is het allemaal ontstaan en gegroeid? Dit is natuurlijk niet op één-twee-drie te achterhalen en te rekonstrueren. Vele werken uit den beginne zijn onvindbaar of onbereikbaar geworden en men moet zich soms steunen op informatie vanwege de kunstenaar zelf of op een paar zeldzame knipsels en artikels van anderen.
Uit de vroegere literatuur over Pol Mara lijkt me een geïllustreerd essay van Jaak Fontier (een overdruk uit De Vlaamse Gids over ‘Mara’, s.d., vermoedelijk omstreeks 1965-'66) wel zeer interessant en belangrijk. Het handelt over de beginfasen in het oeuvre van deze kunstenaar en bevat heel wat nuttige informatie over zijn vroeger werk. Een summiere en bescheiden rekonstruktie van de periode 1950-1965 leert me dat in deze tijd reeds typische kenmerken van de kunst van Mara duidelijk aanwezig waren of altans in statu nascendi verkeerden, als bron van datgene waartoe zij het jongste decennium zijn geëvolueerd. Voor de toeschouwer, de kritikus en de kunsthistorikus is het fascinerend op deze wijze inzicht
Elle a mis sa teinte en boîte (195 × 130 - olie op doek) door Pol Mara.
te verwerven in de totaliteit van het oeuvre van de kunstenaar, om alzo persoonlijk kontakt en enige vat op zijn kreativiteit te kunnen vinden.
Toen Pol Mara (1920) zijn werk een eerste maal (1952) ten toon stelde kwam al duidelijk het grafische element tot uiting: de voorliefde voor de lijn en de tekening, alsook de sfeer van een zekere droomwereld, een zeker irrealisme, in een sober koloriet. In een werk als ‘Dans’ (1954) bijvoorbeeld vallen de lange, slanke figuren op, die - zoals ik het aanvoel - een soort ingetogen poëtische elegantie uitstralen en een zekere mysterieuze, Byzantijnse wijding. Dat poëtische en irreële element kan men ook aanvoelen in werken als ‘Promenade’ (1954) en ‘Bezoeking’ (1954). In de werken uit de beginperiode worden hier en daar ook reeds konstruktieve, abstrakte vlakjes in het geheel van de kompositorische ruimte verwerkt.
Na 1956 trad het pikturale element op de voorgrond: Mara ging eksperimenteren met verf, kleur en struktuur; dit had tot gevolg dat dynamische komposities en lyrische abstrakties ontstonden. In deze abstrakte periode tot omstreeks 1961 ontstaan er wilde kleuren (rood, oranje, lichten donkerpaars, blauw, geel) en heftige bewegingen, vol aktie en eruptie, met bol- en cirkelelementen, soms reeds met een technisch objekt zoals een stuk ketting; er ontstaan ook vele organische en kosmische werken (de kosmische periode), dikwijls op groot formaat. Een paar voorbeelden: ‘Tourbillon pourpre’ (1958), ‘Re-naissance’ (1958), ‘Red release’ (1959), ‘Eruptie’ (1960) en ‘A l'ombre de la terre’ (1960).
Vanaf 1960 keerde Mara terug naar een strakkere vormgeving en een versobering van het koloriet. Er kwam een soort evenwicht tot stand tussen het ragfijne grafische uit de beginperiode en de barokke schilderkunstige eksploraties uit de tweede helft van de jaren vijftig. Het valt ook op dat er brede vertikale stroken in zijn werk verschijnen, met een geraffineerd en uitgezuiverd koloriet; er treden ook reeds meer elementen die beweging en snelheid suggereren op de voorgrond. In 1962 verblijft de kunstenaar lange tijd in Griekenland, waar hij de landschappen ontdekt, het licht en de schaduw; hij ontdekt er ook opnieuw het figuratieve (ook het eerste gezicht) dat, sinds zijn abstrakte periode, opnieuw belangrijk zal worden in zijn werk.
1963 is dan het jaar waarin Pol Mara begint te werken met beelden uit de aktualiteit en de ons omringende werkelijkheid van publiciteit, film, sport, pers, erotiek, konsumptie, technologie en dergelijke. Hij kombineert verscheidene technieken van fotofragmenten, stukken tekeningen, vlakken verf, stukken stof, chemische