De Studentenrevolte van 1924-25 te Leuven.
Vijftig jaar na de feiten laat dit verslag van Paul-Felix Beeckman, geboren in 1900, jurist en Vlaamsnationaal politikus tussen beide wereldoorlogen, de lezer niet onverschillig. Aan de hand van pamfletten en dokumenten, ingepast in het sober verhaal van een hoofdfiguur uit die dagen, wordt in deze brosjure het konflikt behandeld tussen het Belgisch Episkopaat en de Leuvense Akademische overheid enerzijds en de Vlaamsbewuste studenten anderzijds.
De onwil van de overheid ten overstaan van de meest vanzelfsprekende Vlaamse verzuchtingen betekent eens te meer een verklaring voor de radikalisering van de Vlaamse Beweging. De aanslag op de Vlaamse student Albert Vallaeys vormde de aanleiding tot een revolte die uitliep op wegzending en verkettering van alle Vlaamsgezinde studentenaktie.
De auteur stelt met grote sereniteit het idealisme van zijn generatie tegenover het konservatisme van de Belgische kerkelijke overheid. Alleen in zijn ‘voorwoord’ klinkt even een pleidooi op voor de oprechtheid van de studentenrevolte uit die dagen. Voor mij was dat niet eens nodig Dit getuigenis is voldoende met dokumenten gestoffeerd om volledig geloofwaardig te zijn. Omwille van de grote autenticiteit zou ik dit fraaie boekje warm willen aanbevelen.
Jozef Deleu
De Studentenrevolte van 1924-25 te Leuven door P F. Beeckman Uitgegeven door De Nederlandse Boekhandl, Antwerpen/Amsterdam, 44 blz 1975