opnieuw die van de kunstambachtelijke en materiaalvakkundige volkomenheden, die aan zijn scheppingen ten grondslag liggen en blijven liggen. Als kunsthistorikus echter willen we deze eigenschappen ook eens in een historische kontekst plaatsen.
Men weet dat de hoge kwaliteit van onze Vlaamse middeleeuwse en postmiddeleeuwse kunstnijverheid voor een groot deel te verklaren is uit de strenge ambachtelijke of korporatieve stelsels, met artisanale waarborgen zoals leertijd, proefstuk, meesterschap, keurstempels e.d., reglementen waaraan de kunstenaars toendertijd onderworpen waren. Ook de allergrootste talenten moesten zich nauwgezet schikken naar de zogenaamde keuren van het ambacht, waarin zij zich, dikwijls van vader op zoon, hadden laten opnemen.
Welnu, wij kennen geen enkele metaalkunstenaar van vandaag die met hetzelfde métier en met dezelfde kunstambachtelijke strengheid zijn werken materieel voorbereidt en konditionneert als Roger Bonduel van Brugge. De manier waarop hij zijn talenten onderwerpt aan het drieledige vakkundige proces van materiaalkeuze, tekening of voorstudie, en bewerking of uitvoering, kan ons eens te meer, wat de degelijkheid van dit proces betreft, naar de kunstambachten van het verleden doen verwijzen. Zijn grondige kennis en schier speelse omgang met de metaallegeringen, legeringen die hij telkens met de grootste nauwgezetheid en volgens de beoogde nuances voor ieder kunstwerk of familie van kunstwerken weet uit te kiezen en aan te wenden, zijn verbazingwekkend. Dit is overigens evenzeer het geval voor de gehele gamma van de door hem toegepaste bewerkings- en afwerkingstechnieken, en dit volgens de voor zijn kunstenaarschap meest geschikt geachte mogelijkheden inzake hedendaagse metallurgie, gestalte gevend aan een waaier van beelden en gebruiksvoorwerpen in nikkel, brons, ijzer of staal in vele variaties, zoals massief staal, geroest staal, gepolijst en verchroomd staal, staalbrons en zogeheten blauw of getemperd staal. Een gedifferentieerd vuurwerk van metaalstrukturen gerealiseerd onder het vuurwerk van zijn lasapparatuur en polijsttoestellen.
Naast deze hoogambachtelijke en kwaliteitsbeogende affiniteiten met het verleden, zien wij ook in de herhaaldelijk terugkomende onderwerpen of ikonografieen van Bonduels beelden een niet minder universeel karakter. Het is ons opgevallen immers hoeveel klassieke, ja zelfs antieke of mytologische temata er in zijn beeldend oeuvre aanwezig zijn: Nike, Niobe, Diana, Loth, Venus, sater, cycloop, Egypte, Babylon, naast het uiteraard nog meer algemeen geldende tema van moeder en kind. Deze klassiek-getinte onderwerpen symboliseren precies bepaalde eeuwige waarden en begrippen uit onze westeuropese beschaving. En Bonduel geeft ons de gelegenheid om in ons dagelijks interieur met deze waarden te leven. Zijn metalen beeldhouwwerken die in de Galerij Nova te Mechelen op zo'n gelukkige manier in de kontekst van enkele designmeubelen in hun werkelijke bestemming aan ons oog werden aangeboden, zijn inderdaad vooral bedoeld als interieurkunst, als kamerskulptuur, dit is skulptuur of kunst om in onze dagelijkse leefruimte te worden opgenomen en als een gelukkig bezit door ons en de onzen te worden medegedragen. Wat een artisanaal en