Van Nuffel, Legley en Glorieux. 3) Heel wat Belgische uitvoerende kunstenaars komen dit jaar aan bod: de Philharmonie van Antwerpen, het koor en kamerorkest van de BRT, het koor Cantores uit Brugge, de Scola Cantorum uit Izegem, het koor Mandelgalm uit Roeselare, het knapenkoor Ons Dorado uit Brugge, en bij de solisten onder andere Zeger Vandersteene, Fr Glorieux, Chris Dubois, Rudy Werthen.
Naast de al genoemde binnenlandse koren treden ook het wereldberoemde Thomanerchor op uit Leipzig 16 april - Palestrina, Bach, Brahms, Mendelsohn), het Quarteto de Madrigalistas de Madrid (29 april, polyfonie) en het Worcester Cathedral Choir (13 mei - Britten, Bruckner, Mendelsohn, Poulenc, e.a.). Op instrumentaal vlak is er het Weense Clemencic Consort (21 april - renaissance en barokmuziek), het Royal Liverpool Orchestra (25 april - Brahms, Dvorak, Elgar), de Philharmonie van Antwerpen (5 mei - Glorieux, Dvorak), het Philharmonisch Orkest van Amsterdam geleid door Rosdetsvensky, een Russisch grootmeester inzake direktie (9 mei - Beethoven, Bartok), het Wiener Kammerorchester (2 juni - Haydn, Mozart, Schubert) en het befaamde Amadeuskwartet (5 juni - Haydn, Mozart, Schubert). Dit uitgebreide programma biedt werkelijk voor elk wat wils, zowel op instrumentaal als op vokaal gebied, vanaf gregoriaans, renaissance, barok, klassiek en romantiek naar de 20e eeuw Alleen de muzikale verworvenheden van de laatste decennia ontbreken.
West-Vlaanderen kan er prat op gaan vijf koren te bezitten die internationale faam hebben bereikt. Uit Brugge zijn dat Cantores onder leiding van Aimé De-Haene, het Veremanskoor ge eid door Roger Deruwe en het Westvlaams Vokaal Ensemble geleid door Geert Claeys. Te Kortrijk lokaliseert zich het Kortrijks Gemengd Koor onder leiding van Herman Roelstraete en te Izegem de Scola Cantorum Cantemus Domino gedirigeerd door Robert Depicker. We hebben deze vijf dirigenten verzocht om ons hun jaarprogramma mee te delen, maar van Cantores en Veremans hebben we geen antwoord ontvangen.
Het Kortrijks Gemengd Koor presenteert een zeer uitgebreid programma waarmee zij hun naam verdedigers te zijn van de eigen Vlaamse muziek alle eer aandoen Zij zetten 1975 in met drie uitvoeringen van Bachs Magnificat. Op 22 maart verzorgden ze te Kortrijk een passiekoncert met de Nederlandstalige passie van Aegidius Vernimmen (1689) en de kreatie van Exodus-In memoriam Antoon Vanderplaetse voor koor, hoorn, kopers en slagwerk van Herman Roestraete. In juni verzorgt het KGK een misviering in de Sint-Jacobskerk te Antwerpen met onder andere werk van Frans Jozef Krafft. Ook dit jaar werkt het KGK mee aan het Festival van Vlaanderen en wel te Ronse op 29 augustus met de kreatie van een Suite Geuzenliederen voor koor en koperblazers (ensemble Theo Mertens) van Herman Roelstraete (dit in opdracht van de BRT). Op 20 november volgt dan een belangrijke realisatie namelijk de Requiemmis van Peter Benoit en een Symfonie van Karel Lodewijk Hanssens; dit in samenwerking met het BRT-orkest. Een laatste kreatie wordt dan gebracht op 14 december met de Missa Quarta (1754) van F.J. Krafft in de Sint-Michielskathedraal te Brussel. Verder richt het KGK, samen met de BRT op 25 oktober te Kortrijk een huldekoncert Herman Roelstraete in waarop diens pianokwartet en liederen op teksten van Jacques Coryn en van Ria Scarphout gekreeerd zullen worden.
Het Westvlaams Vokaal Ensemble heeft het niet minder druk, al beperkt hun programma zich tot de namen Bach, Haendel en Monteverdi. Op 16 maart koncerteerden ze in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel met Bachs Actus Tragicus. Zij treden op in de Basilicakoncerten op 29 juni met Actus Trag cus en met Lamento d'Ariane van Monteverdi. Ditzelfde programma brengen ze eind oktober te Brugge. Op 30 en 31 juli zingt het WVE te Parijs en te Vézelay Bachkantates onder leiding van Lode Devos, een programma dat ze op 1 oktober ook te Roeselare brengen. In de kersttijd, op nog te bepalen data, herhalen ze hun suksesvolle uitvoeringen van Haendels Messias te Brugge, Oostburg (Nederland) en Waregem.
Het mannenkoor Scola Cantorum, gespecialiseerd in het gregoriaans, treedt dit jaar minder naar buiten met publieke uitvoeringen maar werkt wel verschillende keren samen met de BRT. Zo had reeds een opname plaats van psalmen van Van Nuffel met het BRT-koor en staan nog drie misuitzendingen op het programma. Wat de koncerten betreft, zong de Scola reeds gregoriaans te Deinze (13 maart) en treden ze op in het Koorfestival te Kortrijk met gregoriaans en polyfonie Op 20 augustus verzorgt de Scola een mis in de Notre Dame te Parijs ter gelegenheid van de opening van het internationaal kongres van Jeugd en Muziek. Hoofdbrok van hun programma wordt echter de opname van een tweede langspeelplaat, ditmaal