Vlaamse conferentie der balie te Gent (1873-1973).
In een prachtig gebonden boek van 500 bladzijden, meesterlijk gedrukt door de NV Scheerdersvan Kerchove te Sint-Niklaas-Waas, heeft de Vlaamse Conferentie der balie te Gent in eigen beheer uitgegeven het 100-jarig gedenkboek van deze konferentie (1873-1973 onder de hoofdredaktie van Mr. Geert Baert.
Het gelelde is van de hand van Prof. Marcel Storme; het woord vooraf van zijn behuwdvader Minister van Staat A.E. De Schryver; de verantwoording en de dankbetuiging werd geschreven door hoofdredakteur Mr. Geert Baert, die mede het historisch overzicht heeft samengesteld met het overwegend deel in de galerij van voormannen en voorzitters.
Het werk valt uiteen in 3 delen: Deel I: Honderd jaar Vlaamse Conferentie (blz. 5 - blz. 299).
Deel II: 6 Feestbijdragen (blz. 299 - blz. 411).
Deel III: De feestviering van het 100-jarig bestaan zelf.
Als bijlagen volgen de lijsten van:
1) | de besturen van de Vlaamse Conferentie 1873-1973; |
2) | de publikaties van de Vlaamse Conferentie; |
3) | de stafhouders van de balie van Gent 1834-1974; |
4) | de leden 1972-1973; |
5) | de namen van diegenen die vooraf ingetekend hebben. |
Tot slot een zorgvuldig, nauwgezet en zeer bruikbaar personenregister. Mr. Geert Baert had voor het degelijk historisch overzicht 208 bladzijden nodig en hij nam tevens de schets van 23 van de 35 voormannen en voorzitters voor zijn rekening. Voor deze prestatie verdient hij onze hulde en dank.
Wie belang stelt in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging, via en door de aktiviteit van de Vlaamse advokaten van de balie van Gent, vindt hier een boeiende brok historie die bovendien pittig verlucht is door fotokopieen van bewijsstukken, portretten, oproepingsbrieven, spijskaarten en overtuigingsstukken.
Het uitvoerige historisch overzicht van Mr. Geert Baert is bondig samengevat in de toespraak die de stafhouder van de balie van Gent, Mr. Piet Blomme, gehouden heeft op de feestzitting in bijzijn van de koning, enkele ministers en de voorzitter van het Kultureel Parlement Robert Vandekerckhove.
Gent is in de geschiedenis herhaaldelijk te laat gekomen: ze waren te laat op de Slag der Gulden Sporen, ze wilden te laat de middeleeuwse voorrechten omstreeks 1500 hersteld zien, ze waren Orangisten toen de anderen dit al lang verleerd hadden, de raad van de orde van de balie notuleerde nog in 1950 de bijeenkomsten van de raad in het Frans. Maar de Conferentie van Gent opgericht in 1873 was de eerste van het Vlaamse land en is het voorbeeld geweest voor de talrijke andere, die naderhand bij de balies werden opgericht.
Gent is een eigen stad, met een sterke basis in het volk die aanleiding heeft gegeven tot de eerste strijders voor syndikale macht zowel aan kristen-demokratische als socialistische zijde. Maar ook met een sterke kaste van Franskiljons, de upper-ten of high class die een kultuurtaal nodig had in plaats van het zware dialekt van het volk en die zich van dit volk in zijn eigenheid, ruwheid en grofheid precieus distancieerde. De middenklasse keek omhoog, niet omlaag.
Wat de advokatuur aan Vlaamse bewustwording, staag, aanhoudend, koppig, onverdroten heeft ondernomen en gepresteerd, wordt hier enigszins aangetoond. Voor die Gentenaren en die leden van de konferentie moeten wij zeer diep buigen met in het hart een warm gevoel van erkentelijkheid.
De 35 korte en gebalde biografieën van de voormannen en de voorzitters hebben een instruktieve en historische waarde en deze persoonlijkheden worden in typische foto's vereeuwigd.
Voor de juristen die de zakelijke, inhoudelijke ontwikkeling van het recht in België synoptisch waarderen zijn er de feestbijdragen. Dit middenstuk van 112 bladzijden is een uiterst verdienstelijke brok studiewerk. De wetenschappelijke symfonie wordt ingezet door de knappe kamervoorzitter van het Hof van Beroep te Gent (straks wordt hij Eerste-Voorzitter) Frans Van Parijs, oud leerling van het kollege van Tielt, rustig, intelligent, graag gezien door zijn funktiegenoten en alom gewaardeerd. Hij geeft gevatte beschouwingen van een wijs man over recht, advokatuur, magistratuur, rechtspleging en de komende taak van de Vlaamse konferentie.
Daarop volgt een geleerd artikel van Prof. J.M. Polak van Nederland waarin hij bedoelt aan te stippen hoe in de verlopen 100 jaar de Nederlandse rechtspraktijk en rechtswetenschap heeft gereageerd op het Belgische recht; het is een soort noorderlijke aanvulling van het boek van Prof. Van Dievoet over ‘het burgerlijk recht in België en in Nederland van 1800 tot 1940’, gedeeltelijk in de tijd en naar de onderwerpen. Dan volgen ‘les livres du centenaire’. Bedoeld is telkens de historische ontwikkeling te schetsen van het civiel recht, van het strafrecht, van het