leidde, samen met de goede organizator Prins Frederik, deelde in een proklamatie aan de Belgen mede, dat ‘geen zucht naar overwinning of wraak’ het leger en zijn aanvoerder bezielde, maar dat het doel van de operatie was: betere scheidingsvoorwaarden verkrijgen. Op korte tijd werd een aanzienlijk deel van noordoost België bezet, zodat de Prins van Oranje, die daardoor zijn geschokte populariteit vanwege de nederlaag van 1830 kon herstellen, begrijpelijker wijze zeer ontgoocheld was, toen hij de Engels-Franse wens vernam om de vijandelijkheden te staken en van het opdringen van het Franse leger in kennis werd gesteld. Daarop werd België ontruimd. Dit land had niettemin een militaire nederlaag geleden die te Londen diplomatieke gevolgen zou hebben. De Tiendaagse Veldtocht had, afgezien van enige honderden gewonden, een honderddertig doden geëist aan beide zijden; al met al een menselijk bilan, althans voor kinderen van de twintigste eeuw.
Van der Hoeven stelde aan het begin van zijn werk duidelijk, dat dit niet de pretentie had ‘meer te zijn dan een beschrijving van de reeds bekende ontwikkeling’. Inderdaad, nieuw archivalisch materiaal of onbekende bronnen heeft de auteur niet benut; hij maakt uitsluitend gebruik van uitgegeven bronnen en reeds bestaande historische literatuur (waarbij we echter het Belgische werk van de hand van prof. R. Demoulin - La Révolution de 1830, uit 1950 - misten). Niettemin is zijn studie, vooral voor Belgische lezers oorspronkelijk, als overzicht van de gebeurtenissen van 1830-1839 en vanwege de bijzondere behandeling van de in het Zuiden zo weinig bekende tiendaagse Veldtocht. In zijn Inleiding deelt de auteur mee, dat ‘om de onbedoeld komische effecten van het negentiende-eeuwse Nederlands te vermijden, de gebruikte citaten meest in moderne spelling zijn overgebracht’. Jammer dat hij dit niet deed voor aardrijkskundige plaatsnamen in het Vlaamse land, want spellingen als Casterlé, Moll, Quaad-Mechelen, Cortenberg, e.a. bereikten wel enig komisch effekt. Ook wordt minister Paul Devaux ten onrechte als Delvaux voorgesteld. Maar dit zijn slechts ‘Schönheitsfehler’ in een werk dat in zijn genre bijzonder geslaagd mag heten en als levendig en kleurvol verhaal over de tweede scheuring der Nederlanden aanbevolen lektuur is ‘voor allen’.
Reginald De Schryver
Hans van der Hoeven, De Belgische Beroerte. De Tiendaagse Veldtocht en de scheuring der Nederlanden 1830-1839. (‘Unofficial History’ ofwel Geschiedenis buiten het boekje onder redaktie van Martin Ros). Amsterdam, Wetenschappelijke Uitgeverij b.v., 1973, 206 blz., 8 illustraties, 2 kaarten.