optreden het spanningselement in een verhaal wordt versterkt. Verstappen is het best in het aftasten van mensen onder omstandigheden, die hun innerlijkbloot geven. Dat is zo geweest in VD en vooral in Blue movie. Je kon daar, onder de uitdagende seks- en andere ekshibities, een onderstroom herkennen van satirisch moralisme, gebaseerd op een scherpe waarneming van bepaalde psychische aksenten in sommige figuren. Niet allemaal, want er is, zowel in VD als in Blue movie, voldoende individuen-kermis ingelast, om allerlei menselijke menselijkheden en onmenselijkheden lustig in de draaimolen van de zedenspot te laten meedraaien.
Kortom, het uitwerken van een boeiend verhaal ligt Verstappen minder goed dan zich koncentreren op innerlijke dramatiek.
Dan is er het geval Monique van de Ven. Een meisje zonder enig talent (zoals ook wel uit de Belgische film Way out is gebleken). Als zij door haar verschijnen in Dakota boeiender aksenten had moeten geven aan gebeurtenissen, zou er van haar optreden toch niets terecht zijn gekomen.
Vermoedelijk omdat Verstappen in zijn manier van filmen zulke dingen minder scherp waarneemt dan, zoals ik hiervoor al heb aangegeven, een innerlijke dramatiek. Voor dat doel is Monique van de Ven op een bescheiden manier te gebruiken, omdat haar gezicht, mits vanuit de goede hoek genomen, de aantrekkelijke ekspressiviteit heeft van een lieve dommige sensualiteit.
In de opzet van de film, zoals die oorspronkelijk is geweest, zou aan deze mogelijkheden nauwelijks aandacht zijn geschonken. Want uit de keren, dat Monique van de Ven verschijnt,
wordt duidelijk dat zij bedoeld was als een type, dat gehaaid van haar aantrekkelijkheden gebruik moest maken om keiharde doeleinden te bereiken. Als Monique niet bijtijds eruit was gestapt zou haar presentatie alleen maar lachertjes hebben opgeleverd. Met andere woorden, een bof voor Verstappen dat zijn hoofd-aktrice de brui eraan heeft gegeven. De poverheid van het aktie-element in de film kon nu geweten worden aan overmacht.
Tot zover wat er negatiefs over Dakota te zeggen valt. Nu de korrel koren in het kaf: de presentatie van Kees Brusse. Met deze presentatie heeft Verstappen nogmaals bewezen een bijzonder getalenteerde filmer te zijn, die alleen de durf moet opbrengen om te beseffen dat eerder zijn talenten een garantie voor zakelijk sukses op de lange duur inhouden dan ‘uitgekiende kommercie’.
Kort samengevat komt de inhoud van Dakota hierop neer. De vliegenier Dick de Boer) Kees Brusse) verdient met een oude Dakota veel geld met smokkelvluchten in het Caraïbische gebied. Hij wordt door de douane in de gaten gehouden, zit op een gegeven moment erg krap in zijn geld (hij heeft dat in een Venezolaanse bank ondergebracht) en gaat in op een voorstel van een zekere Claudia (Monique van de Ven), die een uitermate gul aanbod doet voor het huren van De Boer en zijn Dakota. Het door De Boer verkregen geld maakt het hem mogelijk om voldoende brandstof in te slaan voor een klandestiene vlucht, die hem in 33 uur in zijn eentje van Suriname naar Ameland brengt. De vlucht heeft te maken gehad met de ‘intrige’ van Claudia, door wie een vrouwelijke kennis van De Boer bij het hele plan betrokken is geraakt. In de Dakota is een aantal kistjes geladen die later stapels bankbiljetten blijken te bevatten. Zwart geld, dat ‘legaal’ gemaakt moet worden.
Dat is alles. Een allermagerste intrige, die je zoveel vraagtekens laat zetten, dat Dakota - let je alleen op het verhaal - uitgebracht had kunnen worden als puzzle-film met de vraag: wie vult het best de vraagtekens in? Daarbij komt nog de abominabele stemregie.
Maar het wordt allemaal meer dan goed gemaakt door de manier waarop de suggest'e wordt gewekt van De Boers eenzame vlucht over de oceaan. De regie was hierbij geheel aangewezen op de natuurlijke, simpele gebaren van de piloot (bijtanken bijv. van de brandstoftanks in volle vlucht) en op de ekspressiviteit van handen, gestalte en vooral gezicht van Kees Brusse als De Boer.
Het bewonderenswaardige in deze, door Verstappen voortreffelijk in de gaten gehouden en konsekwent doorgevoerde, ekspressiviteit ligt in de grote eenvoud. De omstandigheden zijn soms dramatisch. De verleiding moet er zijn geweest om juist