Doedelzakspeler (zittertje, Onze-Lieve-Vrouwkerk, Aarschot).
Steppe situeert ze in het eerste kwart van de 16de eeuw en ze werden waarschijnlijk gemaakt door Jan Borchmans uit Eindhoven, die ook de banken van Oirschot en Averbode maakte. Het snijwerk is hier minder verfijnd en minder homogeen dan te Diest. Er zijn fraaie religieuze voorstellingen, o.m. een prachtige, vlotgesneden Synagoge en een aantal leuke zittertjes weer met verhalend karakter (de duivel op een kussen binden; rozen voor de varkens strooien; daar trekt de zeug de tap uit het vat) als een zeeridder, een dronken Noë, een Rochus, dansende apen, narren, kunstenmakers, een paar satires op de joden en een karikaturale monnik (bedoeld als waarschuwing tegen het afdwalen van de goede zeden; een soort ‘catechismus a contrario’).
Zeer rijk aan beeldhouwwerk is de Sinte-Katharinakerk te Hoogstraten met een dubbele rij koorbanken, volgens J. Lauwerys van de hand van twee beeldsnijders: sommige voorstellingen vertonen inderdaad een zuivere gotische vormgeving; andere hebben meer perspektief. Hier zijn opnieuw een aantal pittige spreekwoorden verbeeld, ook enkele maatschappijkritische (veel geblaat en weinig wol; de zwakke onder de duim houden; broodnijd). De Sinte-Gertrudiskerk te Leuven, oorspronkelijk buiten de oude omwalling gelegen, bezit een belangrijk en ook een monumentaal koorgestoelte dat door de humanist abt Pieter Was werd besteld aan de Brusselse schrijnwerkerij Matthijs de Waeyere. Hier zijn meer dan vijftig stoelen met rijk gedekoreerde rugbeschotten en oorspronkelijk waarschijnlijk ook baldakijnen: het moet een prachtig environnement geweest zijn. Dit koorgestoelte heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden. De versplinterde banken konden, dank zij de inzet van de Leuvense beeldhouwer Jozef van Uytvanck, na tien jaar herstelwerk, in 1954 weer worden opgesteld. Er zijn twee bovenrijen van veertien en twee onderste rijen van twaalf stoelen. Alles is met overvloedig ornamenteel en figuratief werk versierd; als een fijn kantwerk. De beste skulptuur vinden we hier op de rugbeschotten; voorstellingen die alle in het teken van ‘de verlossing’ staan. De zittertjes zijn veel minder mooi en vertonen vele onhandigheden.
Naast de werken van Jhr. Dr. J.S. Witsen Elias (o.a. Koorbanken, Koorhekken en Kansels, met foto's van Hans Sibbelee, bij Contact verschenen in de reeks ‘De schoonheid van ons land’) bezitten wij nu een uitvoerig en voortreffelijk gemaakt boek, dat niet ekshaustief, maar in zijn hoogtepunten de uitzonderlijke schoonheid behandelt van een kunstvorm die in vele naslagwerken en handboeken steeds op een zoveelste plan aan bod komt. In een vooralsnog fiktieve serie ‘De schoonheid van Vlaanderen’ kan deze uitgave alvast tot de eerste en de beste worden gerekend.
Fernand Bonneure
Wereld van vroomheid en satire. Laatgotische koorbanken in Vlaanderen, onder leiding van Prof. Dr J.K. Steppe, met medewerking van Dr. M. Smeyers en J. Lauwerys, 336 pag., 180 foto's van Frans Paulussen, Uitgeverij De Vroente, Kasterlee.