Duitse koorkomponisten is Vic Nees zijn schrijfwijze gaandeweg ook meer en meer gaan afstemmen op een ekspressieve tekstverkondiging.
Intussen had de algemene muziektaal een geweldige, haast revolutionaire verandering doorgemaakt, en bleven de zgn. avant-gardetechnieken niet langer beperkt tot instrumentale scheppingen. Als programmator voor koormuziek en daarna als dirigent van het radiokoor op B.R.T.-Brussel kwam Vic Nees dagelijks in kontakt met de allernieuwste koormuziek uit het buitenland. Geleidelijk en zonder de geringste eksperimentele modezucht integreerde Vic Nees technieken uit die aktuele muziek in zijn eigen taal.
Na zijn European Stabat Mater (1967) gekomponeerd voor het internationaal koortreffen ‘Europa Cantat' te Namen zette Vic Nees met de kerstkantate Rachel (1970) een definitieve stap in de richting van de aktuele muziek. Ook Matteus en de Rijkdom (1971) en Mammon (1972) liggen in diezelfde lijn. Als geen ander weet Vic Nees daarin het oude met het nieuwe te mengen, niet uit eksperimenteerlust, wel om de tekstinterpretatie direkter en levendiger te doen overkomen. Verschillende uitdrukkingsmiddelen en schrijfwijzen als polyfone of dialogerende koorbehandeling, obstinate herhaling van kernachtige motieven, wisselende en eigenzinnige ritmische verrassingen worden er op een meesterlijke wijze gemengd met aktuele technieken als fluisteren spreekkoren, clusters, verbosonie, aleatoriek, enz.
De vier laatstgenoemde koorpartituren behoren eveneens tot de zgn. geëngageerde muziek, waarin de komponist openlijk stelling neemt tegenover hedendaagse problemen en verschijnselen bijv. de gewelddaden op machtelozen (Rachel), of de zucht naar rijkdom (Matteus en de Rijkdom). In Mammon hekelt hij op een satirische wijze de konsumptieroes, de vedettenkultus, de kommercializering van de kunst, enz. Omdat hij is gaan twijfelen aan de efficiëntie van de geëngageerde kunst, die naar zijn mening wel estetisch kan schokken maar zelden etisch zal inwerken, is hij intussen van het engagement afgestapt.
Zijn laatste koorpartituur, Birds and flowers for Flor's and William's birthday (1973), bedoeld als een ‘hommage’ op een huldigingskoncert ter ere van William Byrd en Flor Peeters is een soort ‘Spielerei’ geworden: een ludieke bladzijde die virtuoos, geestig en dekoratief is uitgeschreven, zonder de minste boodschap.
Naast koorkomponist is Vic Nees ook uitvoerend kunstenaar. Hij dirigeerde destijds te Mechelen het ‘Vokaal ensemble Philippus de Monte’ (1961-1969) en te Brussel het ‘Ter-Kamerenkoor’ (1963-1965). Sinds 1970 leidt hij het omroepkoor van de B.R.T. In korte tijd heeft hij die groep met vakbekwame hand opgevoerd tot een eersterangs beroepsensemble, dat tans musiceert op een gelijkwaardig niveau als andere buitenlandse radiokoren. Niet minder verdienstelijk is het werk dat hij reeds gepresteerd heeft ten bate van de amateurkoren. Door zijn koorprogramma's op de radio, zijn publikatie van een reeks verantwoorde koorwerken bij de uitgeverij De Monte te Leuven, en door zijn lessen in de A.N.Z.-koorkursussen heeft hij in niet geringe mate bijgedragen tot de sanering van de koorpraktijk in Vlaanderen.
Ten slotte heeft Vic Nees zich ook onafgebroken ingezet voor de vertolking van ons eigen koorpatrimonium, zowel uit heden als uit verleden. Hij kreëerde reeds talrijke partituren van hedendaagse Vlaamse komponisten, zoals van Herman Roelstraete, Jef Maes, Willem Kersters, Wilfried Westerlinck, André Laporte, Karel Goeyvaerts e.a. Zijn belangstelling gaat verder naar de onbekende vokale werken uit onze achttiende en niet in het minst naar de vergeten koorliteratuur uit de negentiende eeuw.
In een goede tien jaar tijd heeft Vic Nees als koorkomponist een boeiend en kwalitatief hoogstaand kooroeuvre samengesteld. Gedurende al die jaren heeft hij zich ook via diverse kanalen onvoorwaardelijk ingezet om het koorrepertoire en het koorleven in Vlaanderen te verbeteren. Om al die verdiensten onderscheidde de provincie Antwerpen hem terecht met de prijs Eugène Baie.
Hugo Heughebaert