beeldende kunst
Jan Vanriet.
Jan Vanriet, 26 jaar, beeldend kunstenaar, studeerde aan de Koninklijke Akademie voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar hij als specialisatie de schilderkunst koos. In deze vorming is vooral belangrijk geweest het feit dat Vanriet daar werd gestimuleerd door de persoonlijkheid en de techniek van iemand als Willem Bierwerts, professor in de monumentale afdeling; ook zijn kontakt met de gravure- en de tekentechniek van Gustaaf C. De Bruyne speelde een grote rol in zijn ontwikkeling. Op dit ogenblik is Jan Vanriet tevens leraar tekenen aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Hoboken.
Wat bij deze jonge beeldende kunstenaar gemakkelijk opvalt is de hoeveelheid en de diversiteit van zijn werk. Vanriet kan zijn kreativiteit uitleven, hij wil zijn technieken voortdurend uittesten en uitpuren, hij wil zijn fantasie de vrije teugel laten, hij wil zijn persoonlijke gedachten- en gevoelswereld konfronteren met de hem omringende realiteit. Maar altijd blijft het tekenen belangrijk: pentekeningen, akwarellen, schilderijen, grafiek - ook in de schilderijen blijft vooralsnog de tekenaar aanwezig, wat ik trouwens persoonlijk als een kwaliteit ervaar. In zijn werk blijkt telkens duidelijk een grote zorg voor, een bewust inzicht in en een sterk raffinement bij het opzetten, het struktureren en het uitbouwen van elk beeld afzonderlijk.
Voorkeur voor details, beheersing van de kleinste elementen, een ragfijne behandeling door middel van punt, lijn, vlak en kleur. Opvallend is bijvoorbeeld het vaak voorkomende technische element van de schubjes of de blaadjes, wat terzelfdertijd inhoudelijk verwijst naar de natuur en de als het ware generveerde vegetatieve wereld; punten, streepjes, stipjes, vierkantjes of rechthoekjes, dekoratief aangewende voorwerpen, pastelkleurige banden, geometrische vlakverdeling, een konstruktivistische faktor.
Pen en potlood scherpen de details, arceringen en schaduwtjes vormen de omtreklijnen, de
Delfts blauw - Portret van Bram (acryl, 75 × 55 cm, 1973, Lens Fine Art) door Jan Vanriet.
voorwerpen, de personen, een landschap, het reliëf. De menselijke figuren in een bepaalde houding geven een statische indruk, wat een beetje bevreemdend en vervreemdend werkt; de kleuren kunnen extravert levendig of vrolijk zijn, in het oog springend, maar een onverwachts voorwerp, een stukje speelgoed, een paaltje, een katapult, een stukje regenboog, een diertje, dikwijls een vogel of een kever maken het totale beeld ingewikkelder, het wordt een tafereeltje apart, een verhaal apart, waarin de toeschouwer sporen vindt of soms de draad kwijtraakt - hij moet in elk geval blijven toekijken, zijn ogen scherpen en spitsen.
Wat de schilderijen in akryl betreft wordt elk beeld fragmentarisch opgebouwd, rondom een centraal vlak of verschillende basisvlakken, een centraal vlak dat dikwijls een blauw geschakeerd uitspansel is of een grasveld; samen met de voorwerpen en de figuren, die meestal in associatief verband tot elkaar staan, wordt een organisch en in vele gevallen anekdotisch geheel gevormd - de term ‘anekdotisch’ wil ik hier geen pejoratieve betekenis geven, wat in de traditionele kunstkritiek dikwijls