Vijfentwintig jaar Vlaamse Beweging.
N.a.v. het vijfjarig bestaan van het Dosfelinstituut, einde 1972, verscheen als dubbelnummer (10-11) in de reeks Dosfeldokumenten Vijfentwintig jaar Vlaamse Beweging. Bibliografie 1945-1970. Guido Provoost en Willem-Van Den Steene stelden deze bibliografie samen en zagen hun werk bekroond met de Prijs 1972 van de Stichting Dr. Gerard de Paep.
Zij hebben de 2761 nummers hoofdzakelijk gegroepeerd in vier hoofdstukken die beantwoorden aan wat zij de vier streefkomponenten noemen van de Vlaamse Beweging tijdens de hier behandelde periode: de staatkundige, de taalkundige, de kulturele en de sociaal-ekonomische (de hoofdstukken II tot en met V). Het eerste hoofdstuk bevat drie paragrafen: literatuur over de Vlaamse Beweging in het algemeen, over het Vlaams-Nationalisme en tenslotte een lijst van de ‘strijdend-vlaamsgezinde periodieke pers’. In het zesde en kortste hoofdstuk is literatuur bijeengebracht die ‘de Vlaamse Beweging in een Europese kontekst’ plaatst.
De auteurs hebben zichzelf uiteraard beperkingen moeten opleggen. Zo hebben zij de dag- en weekbladpers buiten beschouwing moeten laten. Voor wat monografieën, brosjures, jaarboeken en tijdschriften betreft hebben zij volledigheid nagestreefd, tenminste als volledigheid hier tot het menselijk mogelijke gerekend mag worden. Ik heb een paar steekproeven genomen en telkens enkele hiaten of kleine fouten opgemerkt. Het komt me voor dat ze geen afbreuk doen aan de bruikbaarheid van deze bibliografie. Maar ik teken hier wel voorbehoud aan bij de letters B. (Vlaanderen-Zuid-Afrika, met maar zeven nummers!) en C. (Frans-Vlaanderen) van § 5, hoofdstuk IV. Toch zal al wie zich interesseert voor de Vlaamse Beweging van het laatste kwarteeuw Guido Provoost en Willem Van Den Steene dankbaar zijn voor het verrichte monnikenwerk. Ik hoop dat ze talrijke suggesties, aanvullingen en verbeteringen toegestuurd krijgen die mede de kwaliteit van een latere eventueel aangevulde uitgave kunnen verhogen.
W. Augustijnen en M. Coppieters, respektievelijk direkteur en voorzitter van het Dosfelinstituut, hebben er in een woord vooraf op gewezen wat een massa publikaties uitgaat van kleine groepen, aktiegroepen en losstaande personen, terwijl het aandeel van akademici en vaklui zoals sociologen vrij gering is. Achter de meer als tweeduizend nummers van deze bibliografie gaat inderdaad een enorme som aan inspanningen schuil van de gewone flamingant.
Erik Vandewalle
Guido Provoost en Willem Van Den Steene: Vijfentwintig jaar Vlaamse Beweging. Bibliografie 1945-1970, Dosfeldokumenten nr. 10-11, 188 p., 1972, uitgegeven door het Dosfelinstituut vzw., Tribunestraat 14, 1000 Brussel; prijs: 100 BF.