Hugo Verriest, man van zijn tijd.
Gilbert Depamelaeres boek over Hugo Verriest is ‘geen wetenschappelijke biografie, evenmin een studie over zijn letterkundig werk en politieke betekenis, wel een algemeen overzicht over zijn leven en streven’, aldus André Demedts in zijn woord vooraf die naast Verriests kwaliteiten ook diens hebbelijkheden uit zjin levensavond vermeldt.
Auteur Gilbert Depamelaere heeft in dit boek de bestaande Verriestliteratuur verwerkt en het bladgoud van de ongenuanceerde verering verwijderd waarmee sommige entoeziaste tijdgenoten onvermijdelijk hun idool bekleedden. Bombast en overdadige adjektieven hebben hier plaats gemaakt voor een rustige waardering van een merkwaardige figuur uit de Vlaamse Beweging in West-Vlaanderen. De auteur heeft die waardering onder meer ook geloofwaardig gemaakt door ieder facet van Verriests leven en optreden te situeren in zijn historisch kader. Het zijn alinea's die tot het beste van het boek behoren. Een andere gelukkige idee bestond erin nagenoeg iedere tekstpagina te illustreren met foto's, artikelen en literaire teksten van Verriest of zijn tijdgenoten. Het boek beantwoordt zonder enige twijfel aan de opzet, de figuur van Verriest op te roepen voor een zo breed mogelijk publiek. Ik had het wel op prijs gesteld dat de auteur een poging had ondernomen om duidelijker Verriest te situeren in het geheel van de Vlaamse Beweging, zowel van de 19e als van de 20e eeuw.
Erik Vandewalle
Gilbert Depaemelaere: Hugo Verriest, man van zijn tijd, uitgave Davidsfonds Deerlijk, Deerlijk, 1972, 106 p., 160 BF (over te schrijven op prk. 53.55.39 van Marc Vergote, Braamakkerstraat 27, 8740 Deerljik).