kolleges 's avonds van zes tot acht zouden plaatshebben, als er zalen vrij waren. Gelukkig kwamen er ook studenten, in het begin een dertigtal nieuwsgierigen, waarvan er aan het eind van het eerste trimester nog zo'n vijftien over waren, die trouw zijn gekomen tot het eind van het jaar. Sinds een jaar kan Nederlands in Roemenië gestudeerd worden als ‘derde taal’. Sinds de laatste onderwijshervorming (kleinere zijn er ieder jaar, dat is gewoon niet bij te houden) studeren de studenten twee hoofdtalen, waarbij ze kunnen kiezen uit verschillende kombinaties, zoals Engels-Duits, Engels-Roemeens, Duits-Roemeens, Engels-Frans, enz. Naast die twee hoofdtalen moeten ze nog een derde taal bestuderen, die ze helemaal vrij kunnen kiezen. Voor die derde taal moeten ze drie jaar lang twee uur in de week kollege volgen, en na drie jaar doen ze een eksamen. Dat eksamen hoeft alleen praktische taalvaardigheid te bevatten, vertaling, grammatika, konversatie. Geen letterkunde of historische grammatika. Dat maakt het werk van de docent makkelijker maar minder boeiend.
Hoewel het aantal kollege-uren niet overstelpend is - hoogstens zes in de week - kost het voorbereiden toch een heleboel tijd. Uiteraard bestaat er geen metode in het Roemeens om Nederlands te leren, en een andere metode omzetten is niet zo eenvoudig, ieder taal heeft immers zijn eigen specifieke problemen. Helaas kennen de studenten niet allemaal eenzelfde vreemde taal voldoende om daarin te onderwijzen, zodat de lessen in het Roemeens gegeven moeten worden. In het afgelopen eerste jaar heb ik vooral improviserend gewerkt, met eigengemaakte teksten en oefeningen, en eigengemaakte banden voor uitspraak en grammatikatraining. Hier kwam goed van pas het feit dat ik Romaanse talen heb gestudeerd en daardoor op de hoogte ben met de meest gangbare metoden van onderwijs in een talenlaboratorium. Ik had zo alle vrijheid mijn eigen programma uit te werken, en naast teksten gebruikte ik ook Nederlandse chansons, voornamelijk van Liesbeth List, en verschillende keren heb ik met de hulp van de ambassade verschillende films vertoond over Nederland. In het algemeen zijn de studenten entoesiast. Op kollege werken ze hard, maar thuis voorbereiden schiet er vaak bij in, doordat hun studieprogramma erg zwaar is. Ze hebben minstens dertig uur in de week kollege, en bereiden dan thuis in de eerste plaats de verplichte vakken voor.
Het aantal studenten is aangenaam: degenen die als tweedejaars doorgaan zijn acht in getal, en het zojuist gevormde eerste jaar bestaat uit een vijftiental studenten. Boekarest is de enige plaats waar Nederlands onderwezen wordt.
De steeds groeiende belangstelling voor de Nederlandse taal heeft verschillende oorzaken. In de eerste plaats is de fakulteit voor Germaanse talen zich aan het uitbreiden: men wil op den duur alle Germaanse talen kunnen onderwijzen. Naast Nederlands wordt er al Zweeds en Deens onderwezen, en er zijn plannen om binnenkort Noors en IJslands in te voeren. Behalve deze wetenschappelijke belangstelling bestaat er interesse bij het ministerie van Toerisme. Ieder jaar komen er duizenden Nederlanders naar Roemenië, de meesten met een georganiseerde vliegreis met een van tevoren vastgesteld programma. Tot nu toe worden die gezelschappen rondgeleid door gidsen die geen Nederlands, maar Engels of Duits