Vlaams manifest inzake Brussel.
‘Het uiteindelijk resultaat van de staatshervorming met betrekking tot de hoofdstad is dat de Vlamingen zware toegevingen deden en in ruil daarvoor waarborgen zonder waarde kregen. Die scheve situatie moet in de toekomst worden rechtgetrokken’. Dit kan men lezen in het Vlaams manifest inzake Brussel, een initiatief dat al dateert van juni 1972 en uitgaat van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen. Het bevat een zeven puntenprogramma, ‘een gematigd urgentieprogramma, waarover alle niet-partijpolitieke Vlaamse verenigingen van het Overlegcentrum het volledig eens zijn’. Vierennegentig personaliteiten die tot uiteenlopende filosofische en politieke denkrichtingen behoren, hebben het ondertekend. Een aantal politici of leiders van politieke partijen hebben er hun volledige of gedeeltelijke instemming mee betuigd. In oktober 1972 heeft het Overlegcentrum dit manifest in brosjurevorm gepubliceerd, met de lijst van personaliteiten, met de reakties van politieke leiders en met reakties uit de pers.
De brosjure verscheen dus in een periode die aan de vorming van de huidige regering voorafging, met de vanzelfsprekende bedooling drukking uit te oefenen bij het totstandkomen van een nieuw regeringsprogramma.
Prof. A. Gerlo, voorzitter van het socialistische Vermeylenfonds en van het Overlegcentrum, gaf in maart 1973 uiting aan zijn ontgoocheling. Bij de regeringsvorming, aldus Prof. A. Gerlo, heeft de Vlaamse Beweging een grote nederlaag geleden. Geen enkel punt van ons programma inzake Brussel is terug te vinden in de regeringsverklaring.
Een vernieuwde kennismaking met dit manifest is dus aan te bevelen aan al wie politiek geheugenverlies wenst te vermijden. De lektuur ervan en de wetenschap wat ervan terecht kwam in de regeringsverklaring bieden stof tot nadenken over de zo broze macht van de Vlaamse Beweging.
Erik Vandewalle
Vlaams manifest inzake Brussel, 1972, 42 p., uitg. Kultuurraad voor Vlaanderen, 20 BF (over te schrijven op prk. 1419.29 van de Kultuurraad voor Vlaanderen, Jan van Rijswijcklaan 28, Antwerpen; bij overschrijving van 100 BF krijgt men de brosjure met het manifest én het Verslag van het Algemeen Vlaams Congres, Brussel, 13 juni 1971, toegestuurd.