frans-vlaanderen
J.M. Gantois-hulde: Biblioteek de Franse Nederlanden.
In juni 1969 kocht de Katholieke Universiteit Leuven, Afdeling Kortrijk (K.U.L.A.K.) de biblioteek van wijlen Jean-Marie Gantois, het fonds werd in een afzonderlijk lokaal ondergebracht om het volgens wetenschappelijke biblioteeknormen te bewerken en toegankelijk te maken voor de lezer door opneming in de centrale biblioteekkataloog.
Deze taak werd bijna voltooid en bij deze gelegenheid organiseerde de overheid van de K.U.L.A.K. een akademische zitting gewijd aan de persoon van de vroegere bezitter van het fonds, Jean-Marie Gantois.
De belangstelling was die zondag, 22 oktober 1972, uitermate groot. Niet alleen uit alle hoeken van het Vlaamse land, maar ook uit Nederland en Frankrijk was men komen opdagen.
Dr. Karel Goddeeris, voorzitter van de raad van beheer van de K.U.L.A.K. verwelkomde de aanwezigen en schetste in een korte inleiding de historiek van de biblioteek Gantois, van Watten tot Kortrijk. André Demedts bracht een levenschets van de gevierde. Eric Defoort had het over de perspektieven voor een Gantoisstudie. Jan Klaas uit St.-Omaars belichtte vooral de mens Gantois, terwijl prof. L. Wils, titularis van de leerstoel hedendaagse geschiedenis aan de K.U.L., de historikus op het oog had. Prof. Gorissen, hoofdbibliotekaris aan de K.U.L.A.K., gaf enkele persoonlijke ideëen ten beste over de plaats van het fonds Gantois in de globale biblioteekpolitiek van de K.U.L.A.K. Meester Schaap, voorzitter van de vereniging Zannekin, die het fonds Gantois aan de K.U.L.A.K. verkocht, bracht nog een korte groet.
De initiatiefnemers van deze akademische zitting wilden zich bewust niet beperken tot een piëteitsvolle herdenking van het verleden; ze namen tevens een belangwekkende optie voor de toekomst. Dit bleek duidelijk toen dr. Goddeeris het woord verleende aan senator Leo Vanackere, sekretaris van de Kultuurraad voor de Nederlandse Kultuurgemeenschap, die een nieuw initiatief aan het publiek voorstelde: Biblioteek de Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français.
Door het verwerven van de biblioteek Gantois kwam de K.U.L.A.K. in het bezit van een boekenfonds over de Franse Nederlanden dat belangrijk kan worden genoemd omwille van de omvang, en van de groepering van talrijke werken die verspreid aanwezig zijn in sommige andere Belgische biblioteken. De omvang en de graad van volledigheid van de Noordfranse historische tijdschriftenkollektie in dit fonds is voor België zeldzaam.
Het reeds zeer waardevolle fonds Gantois vertoont onvermijdelijk toch nog grote leemten. Daarenboven werden sinds 28 mei 1968, de datum van Gantois' overlijden, reeds talrijke nieuwe publikaties op de markt gebracht die in deze biblioteek tuishoren. Senator Vanackere kondigde de oprichting aan van een Komitee dat als volgt werd samengesteld: Voorzitter: Senator Leo Vanackere (Sint-Stevens-Woluwe); Ondervoorzitter: André Demedts (Kortrijk); Sekretaris: Eric Defoort (Heule); Leden: Valére Arickx (Kortrijk), Jozef Deleu (Rekkem), Monseigneur Henri Dupont (Rijsel), Pieter Gorissen (Kortrijk), Jan Klaas (St.-Omer), Luc Schepens (Brugge), Ludo Simons (Antwerpen), Luc Verbeke (Waregem), Maurice Ver-Verhaest (Lendelede), Ernest Warlop (Kortrijk), Carlos Wyffels (Merelbeke).
Dit komitee stelt zich tot taak, samen met de wetenschappelijke biblioteekstaf van de K.U.L.A.K., het fonds Gantois verder uit te bouwen tot de Biblioteek de Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français. Het programma dat hierbij zal worden afgewerkt is vierledig: de leemten die reeds in 1968 in het fonds Gantois voorkwamen moeten worden aangevuld waarbij een verantwoorde graad van volledigheid moet worden nagestreefd. De achterstand die sinds 1968 werd opgelopen moet ingehaald worden. De nieuwe publikaties die, in de ruimste betekenis van het woord, betrekking hebben op de Franse Nederlanden moeten stelselmatig worden aangeworven. Tenslotte moet de studie over de Franse Nederlanden en de veelvuldige relaties van het Vlaamse land met dit gebied bevorderd worden door het ter beschikking stellen van een zo volledig mogelijk wetenschappelijke biblioteek met aangepaste apparatuur. Moet de groeiende interesse voor de Franse Nederlanden dringend over een wetenschappelijke infrastruktuur kunnen beschikken, dan zal deze gespecialiseerde biblioteek het eerste essentiële element hiervan zijn.
Mgr. Maertens, rektor van de K.U.L.A.K., bracht een samenvatting van het gebeuren, waarna op een receptie nog werd nagekaart.
Drs. Eric Defoort, Heule