Een vernieuwing in het Belgische muziekonderwijs:
De kunsthumaniora.
Op 21 juni laatstleden heeft Min. Van Mechelen de oprichting aangekondigd van een nieuwe cyklus in het kunstonderwijs. Het betreft een hogere cyklus sekundair kunstonderwijs, richting muziek. Deze nieuwe onderwijsvorm, die algemeen bekend staat onder de naam kunsthumaniora, wordt vanaf 1 september '72 toegevoegd aan de konservatoria van Antwerpen, Brussel en Gent, en heeft de bedoeling enerzijds een degelijke algemene vorming te verschaffen, anderzijds een preprofessionele muzikale opleiding te verzorgen. De afgestudeerden van de kunsthumaniora zullen in het bezit gesteld worden van een getuigschrift van volledige sekundaire studies, gelijkwaardig aan volledig middelbaar of technisch onderwijs en vatbaar voor homologatie na een maturiteitseksamen.
Deze nieuwe humaniora vormt aldus een uitstekende oplossing voor een vaak voorkomend probleem. Inderdaad werden tot nog toe heel wat jongeren, die hun muziekstudies op het hoogste niveau wensten te volgen, voor de zware keuze gesteld ofwel hun humaniorastudies ofwel hun konservatoriumstudies op te geven, aangezien een suksesvolle kombinatie van de veel tijd in beslagnemende muzikale studies en het gevulde programma van sekundaire studies maar weinigen gegeven is. In de drie jaar durende kunsthumaniora worden beide, algemene en muzikale vorming, in een uitstekende formule verenigd. De algemene vorming omvat 22 lesuren per week met als vakken: moedertaal, godsdienst of niet-konfessionele zedenleer, tweede taal, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, wetenschappen, lichamelijke opvoeding, kulturele initiatie, muziekgeschiedenis en een derde taal als keuzevak. Aan de artistieke vorming worden ongeveer 14 lesuren besteed met als verplichte disciplines: algemene muziekleer, notenleer, de studie van een hoofdinstrument, piano als tweede instrument (voor de eenstemmige instrumenten), koorzang, samenspel, diktie.
Deze vorming is uiteraard een uitstekende voorbereiding tot muzikale studies op het hoogste vlak, temeer aangezien in de zeer nabije toekomst de kunsthumaniora moet fungeren als onderbouw voor de Koninklijke Muziekkonservatoria, die onderworpen zullen worden aan een grondige herstrukturering in het raam van de huidige wetgeving op het Hoger Onderwijs. Daarnaast laat een dergelijke vorming echter ook de mogelijkheid open alle andere vormen van hogere studies te beginnen, met inbegrip van universitaire studies.
Tot de kunsthumaniora wordt toegelaten alwie een getuigschrift bezit van lager middelbare of lager technische studies