Salomé.
Wat de hoofdschotel van het programma moest zijn, heeft ons het minst kunnen boeien; het ballet Salomé, van de eerste koreograaf van het Ballet van Vlaanderen, André Leclair, dat het tweede deel is van de triptiek die hij wil maken naar het oeuvre van Oscar Wilde. Het eerste was een ballet ontworpen voor de televisie: De visser en zijn Ziel. Later hoopt Leclair het drieluik te voltooien met een ballet The Ballad of Reading Gaol.
Terwijl we bij Czarny en Brabants speciaal het vloeiend lijnenspel en vooral de kontinuïteit van de dansbeweging hebben gewaardeerd, moeten we wijzen op een gebrek dat de stijl van Leclair ons inziens vertoont. Leclair streeft steeds speciale effekten na en hij heeft inderdaad soms goede vondsten, maar die worden opgebouwd en ontknoopt ten koste van de kontinuïteit van de dans. Het ballet kreeg zijn verloop in een dekor van kostuums in ‘Jugendstil’-stijl die, naar ons gevoel, niet in overeenstemming is met het klimaat waarin de aktie en het werk van Oscar Wilde plaats vindt.
Het beste deel van dit werk - gezet op een simfonie van William Walton - was de pas-de-deux die Salomé en lokanaan verenigt in een droom - te lang echter. Zoals trouwens heel het ballet te lang is en de indruk maakt met klicheewerk te zijn opgevuld.
Gelukkig was er Marie-Louise Wilderijckx, die een opvallende prestatie leverde in de rol van Salomé. In de al genoemde droom-pas-de-deux had ze een technisch knap partner aan de Engelsman Stefan Schuller, die echter nog persoonlijkheid mist. Opvallend is de soepelheid van de kleurling Edward St. Denis (als page). Jammer dat zijn gelaat niet even ekspressief is als zijn lichaam.
Het Ballet van Vlaanderen moest optreden voor een vrij ondankbaar publiek. Omdat in november 1971 voor hun optreden maar een tweehonderd mensen in de zaal zaten, werd de voorstelling nu opgenomen in de abonnementenreeks van de Koninklijke Opera te Gent. Enerzijds hadden talrijke abonnees hun kat gestuurd (ze willen nu eenmaal hun opera of operette zien, en geen ballet!), anderzijds waren er een paar die zelfs niet wisten dat het Ballet van Vlaanderen die avond een voorstelling gaf...
We geloven, dat slechts weinig andere mensen speciaal naar de Gentse opera waren gekomen om het Ballet van Vlaanderen te zien. In elk geval ontbrak de jeugd.
André Minne