Huygens en Shakespeare.
Huygens als Engels gezant ontmoet Shakespeare. Zij gaan beiden een weddenschap aan wie het beste blijspel zal schrijven. Huygens, een notabel man, verzint een volkse anekdote, schuwt geen enkel onvertogen woord en zinsspeling en schrijft: ‘Trijntje Cornelisdochter’, Shakespeare put uit zijn kundig dramatisch talent, verzint ingewikkelde toestanden en bevalt van ‘De vrolijke Vrouwtjes’ en anno 1972 worden beide stukken op het Nederlands toneel gebracht in ongeveer gelijke entourage. En wie wint? Wie zal het zeggen? Wie vormt de jury?
Deze wat ludieke inleiding ter aankondiging van Huygens' Trijntje (geschreven in 1653, Shakespeare was toen al 37 jaar dood!) gespeeld door de toneelgroep Globe, en Shakespeares Vrolijke Vrouwtjes (van 1605) opgevoerd door toneelgroep Theater.
Deze laatst genoemde voorstelling was Shakespeare op zijn Hollands, een idee van de Engelse regisseur Derek Goldby, met draaitoneel en Amsterdamse orgelmuziek. De kern van het stuk is een aantal valstrikken en intriges rond de figuur van Falstaff, de bluffende rondborstige ridder zonder vrees die alle vrouwtjes het hof denkt te kunnen maken. Voor de pauze had