Demonische figuur, door Roger Bonduel (foto Demeester).
lijk, zo koud als staal maar niettemin waarachtig.
Het werk van Bonduel laat zich, bij een eerste indruk, gemakkelijk beschrijven; ik bedoel dat men geneigd is het te associëren met iets dat men meent te kennen en te herkennen. Men kan immers, onder meer met de ogen, geboeid rond zijn beelden wandelen en als kinderen in een bos bij valavond, zeggen waaraan hun gestalte u doet denken. Het is voor ieders verbeelding een onschuldig spel dat men nooit hoeft te verliezen, want de kunstenaar is een beminnelijk partner: Zijn kunstwerk blijft dan weliswaar in wezen onaangeroerd maar de toeschouwer betrekt het op zijn eigen situatie en, via dit onverstoorbaar medium, beleeft hij haar vol verrassing en dus veel intenser dan gewoonlijk.
Ik durf niet te beweren, dat zo'n vermogen om een dialoog uit te lokken altijd een onweerlegbaar kenmerk is van waarachtige kunst, maar het is dat gewoonlijk
Man op de maan, door Roger Bonduel (foto Demeester).
toch wel voor haar bruikbaarheid binnen een tijdperk en binnen een beschaving.
Bonduel zelf spekuleert echter niet op dat subtlel spel tussen zijn beelden en de vindingrijke toeschouwer. Hij verschilt daarin grondig van bijvoorbeeld de historieschilder uit de 19e eeuw die pruilde als men naast zijn Genoveva van Brabant niet wenend in slaap viel of tenminste deed alsof.
Op zijn jongste tentoonstelling in de kunstgalerij Imago te Tielt (27-2 tot 12-3-1972) was behalve in reliëfs, tekeningen en kleine schilderijen, de veelzijdigheid en de sensibiliteit van de kunstenaar te zien in een rijke variatie aan beelden in ijzer, staal, koper en brons.
Bonduel is in zijn tekeningen en meestal ook in zijn schilderijen duidelijker geneigd tot klassieke figuratie dan in zijn metaalskulpturen. Toch heeft hij fraaie tor-
Egypte I, blauw staal, door Roger Bonduel (foto Demeester).