Plannen en Projekten.
Achter de schermen wordt er nog druk getimmerd en gezaagd aan een nieuw toneelbestel in Nederland. Afschaffing van de huidige gezelschappen-struktuur is bij velen wel uitgangspunt.
Een kommissie van drie, Hans Croiset, Carl van der Plas en Kommer 't Mannetje, heeft de Vereniging van Nederlandse Toneelgezelschappen een plan voorgelegd. De kommissie gaat uit van de individuele kunstenaar die zelf moet kiezen in welke vorm, op welke plaats en met welk projekt hij wil en kan werken. Per 1 september 1971 zo stelt de kommissie voor kan elke toneelkunstenaar in vereniging met anderen en op bazis van een omschreven projekt gaan werken en een beroep doen op de voor handen zijnde overheidssubsidies. Alle projekten hebben maksimaal een looptijd van drie jaar, daarna wordt alles weer opnieuw opengegooid.
Alle mogelijke nieuwe initiatieven kunnen van onder op worden ontwikkeld.
De kommissie die geen vaste stellingen, punten of richtlijnen geeft, heeft als een voorzichtig pre-advies aangegeven, dat maksimaal vier groepen zich met de toneelvoorziening zou moeten bezig houden. Ik kan daar gezien het aanwezige talent en de geringe publieke belangstelling volkomen achterstaan.
Dit plan laat vele mogelijkheden open, is fleksibel en kan telkens omgebogen en aangepast worden. Dit heeft het voor op het plan van Kees van lersel (zie vorig nummer) waarmee het overigens in vele punten overeenstemt, alleen gaat de opzet van Van lersel te veel uit van een koöperatieve, overkoepelende centrale. Ondertussen hebben zich eigenlijk al twee gegadigden aangemeld, nl. Guus Oster die te kennen heeft gegeven dat hij met zijn Nederlandse Komedie de Amsterdamse Schouwburg wil blijven bespelen. Dit is zeker met een looptijd van 3 jaar binnen het plan mogelijk. Verder heeft Erik Vos met een aantal met name genoemde akteurs en aktrices een projekt in voorbereiding, onder de naam Plan 71. De eerste faze bestaat uit een intensief research binnen de groep en daarna een optreden naar buiten, met een reeks voorstellingen in Carré in Amsterdam van Aischylos' Oresteia en een reeks voorstellingen van een Shakespeare, Molière of Nederlands stuk. Gezien de vroegere produkties van Erik Vos (De Perzen, Prometheus, De Vrek, De Spaanse Brabander) mag men hoge verwachtingen koesteren. Eerst gaat Erik Vos echter nog naar Amerika met een Hamlet-projekt.
Dus maar afwachten wat de toneelpot ons het komend seizoen zal schaften. Voor dit seizoen wil ik nog de aandacht vestigen op het volgende: