wijze van akteren is vervreemdend, de rol wordt getoond, de speelwijze is stereotypisch. De taal bestaat dikwijls uit korte zinnen, soms kreten. De scenes zijn kort en aanvankelijk treedt de dichter Basho als verteller op. De kleding is sober maar suggestief. Oosterse monniken spelen een ritueel spel met een heilige vaas, poppen zijn kinderen die voor Georgina moeten bidden en later door Shogo worden vermoord. (De rol van het kind dat wordt vermoord is een merkwaardige parallel met ‘Gered’.)
Alles staat ver van een realistische toneeluitbeelding. Het geheel staat duidelijk in het teken van de ideeën van Brecht. Dit is in het werk van E. Bond een merkwaardige ontwikkeling. Gaf hij in ‘Gered’ een bijna fotografisch nauwkeurig verslag van een realiteit. (zie: toneelkritiek Ons Erfdeel, juni 1968) hier grijpt hij een episch gegeven aan en brengt het in een Brechtiaanse vorm als een toonbeeld. Wat wordt er getoond?
Tegenover elkaar staan twee kulturen: de Oosterse en de Westerse. In allebei die kulturen speelt macht en geweld en daarbij aansluitend de religie een belangrijke rol.
De dichter Basho, vertegenwoordiger van de Oosterse kultuur, zoekt heil in het noorden (het westen) en brengt kolonialisme, kapitalisme, diktatuur en kristelijke religie in zijn land. De ene diktatuur wordt vervangen door de andere, de ene religie komt in de plaats van de andere. De macht van de bestuurder, wie hij ook is, en de dwang van de religie, van welke origine dan ook, leiden tot onderdrukking en geweld. De dichter blijft merkwaardig buiten de dingen, beschrijft het gebeurde, is er nauwelijks bij betrokken, zoekt heil bij het nieuwe en reciteert zijn verzen. Op een bepaald ogenblik wordt de kern zo geformuleerd: ‘Er zijn problemen die niet opgelost kunnen worden’. In de chaos eskaleert het geweld, moord en doodslag. De laatste zoeker-leerling-monnik pleegt zelfmoord, alleen een naakte man blijft over. Alles is weggevallen, de leuzen in naam waarvan werd gestreden zijn verstomd. Is er een nieuwe andere weg, een nieuwe smalle weg die de naakte man kan gaan? Hij staart je aan en het doek valt.
De uitvoering van Centrum was bijzonder suggestief, regie en montering scherp en knap. Alle lof voor regisseur Peter Oosthoek en zijn groep.
Piet Simons