vlaanderen en nederland vanuit een brits standpunt gezien
patricia carson
Geboren te Plymouth, Engeland. Master of Arts (Geschiedenis) van de Universiteit van Londen. Gehuwd met een Vlaams hoogleraar. Publiceerde The Fair Face of Flanders (1969).
Shakespeare zal wel veel typischer Brits geweest zijn dan ik. Al bij al is hij niet zo onbezonnen geweest een buitenlandse te huwen. In het verwoorden van zijn ideeën was hij beslist sterker. In al zijn stukken die in het buitenland spelen, verlangen de Britse personages altijd snel weer thuis te zijn. In zijn stuk ‘Richard II’, in een zeer bekende rede die vaak geciteerd wordt omdat ze verwijst naar Brittannië als ‘Die kostbare steen gedreven in een zilveren zee’, legt hij verder uit dat het Kanaal niet alleen waardevol is als omlijsting, maar ook als burchtgracht die het eiland beschermt tegen de ‘jaloersheid van minder gelukkige landen’. Dit schijnt de grondtoon te zijn van de Britse reakties tegenover ‘het buitenland’, of dit nu Nederland is, Vlaanderen, India of Afrika. Niet één echte Engelsman gelooft dat er een buitenlander kan bestaan die 't niet jammer vindt dat hij als buitenlander geboren werd. Iedere Engelsman weet, met de ingeboren zekerheid van generaties, dat een Nederlander of een Vlaming - net als elke andere buitenlander, natuurlijk - zo hij vrijuit had mogen kiezen, als Brit ter wereld zou gekomen zijn. Zodoende, al reageren alleen werkelijk extreme gevallen op dezelfde manier als Uncle Matthew in Nancy Mitfords wondermooi portret in haar roman ‘The Pursuit of Love’, is dit gevoel van mededogen aanwezig in de meeste Britse reakties op ‘het buitenland’.
Maar er is meer: niet alleen wordt het als een tegenslag beschouwd niet als Brit geboren te zijn, maar bovendien voelt men het als een plicht en een genoegen aan ‘het buitenland’ zo Brits mogelijk te maken. Dientengevolge baanden missionarissen zich heroïsch een weg, door de zon getaand, door muskieten geplaagd, ondervoed, door de inboorlingen achtervolgd en gewoonlijk met het summum aan ongemakken, door oerwoud en woestijn, om ijsbergen heen, met in hun achterhoofd de knusse zekerheid dat ze niet alleen hun plicht deden, maar ook de enige voldoening schenkende manier van leven meebrachten, evengoed van toepassing in Hampstead als aan de oevers van de Zambesi. ‘Alleen kwaaie honden en Engelsen trotseren de middagzon’, zoals het heet.
Deze reaktie kwam het sterkst tot uiting in tropisch Afrika, in het door de cholera geplaagde India of de woestijnen van Arabië. Maar in zekere mate bepaalt ze ook de Britse kijk op landen van het Europese vasteland. Als we dus de reakties op Nederland en Vlaanderen willen bespreken of proberen te beschrijven, dan moeten we de volgende kwalifikatie voor ogen houden: ze kunnen aantrekkelijk zijn, vriendelijk, gastvrij, zelfs mooi, maar in wezen zijn ze ‘buitenland’, en dat wil zeggen: niet zo goed als Brittannië. Dit is evenzeer toepasselijk op een Brittannië dat een tijd van rantsoenering kent, gebombardeerd wordt, geblokkeerd wordt door de mist of de nadelige betalingsbalans, als wanneer anders.
We mogen dit dus niet vergeten bij onze poging om de Britse reakties op Nederland en Vlaanderen te omschrijven. Van de andere kant zijn beide niet zo erg ‘buitenland’ als sommige andere plaatsen. Je kunt er betrekkelijk gemakkelijk naartoe, zonder visum of injekties - al gelooft niet iedere Brit dat werkelijk, en denkt hij beslist, als hij de raad krijgt 's nachts maar liever een hor voor het open raam van de slaapkamer te plaatsen, dat een paar inspuitingen tegen malaria misschien toch verstandiger zouden geweest zijn, alleen maar voor 't geval dàt...
Naar het buitenland gaan met vakantie is heel mooi als alles goed verloopt, maar het is helemaal niet leuk om er ziek te worden, er betrokken te zijn bij een auto-ongeval of er getrouwd te geraken. Al deze situaties veronderstellen een veel te nauw kontakt met de inboorlingen. Ik geloof dat de Britten nogal optimistisch zouden staan tegenover ziek worden in Nederland, omdat ze een ingeboren eerbied hebben voor de Nederlandse hygiëne, maar ik ben er niet helemaal zeker van dat het ook voor Vlaanderen in orde zou zijn. Dit vloeit gedeeltelijk voort uit het feit dat Vlaanderen, deel van België, bekend staat als overwegend Rooms-katoliek. De echte Brit vreest nog altijd, on-