Nederlands niet bijster groot was. Er was één lichtpunt: de groeiende kwaliteit van het onderwijs in het Nederlands in Wallonië. Het was genoeg voor Jef Ruysschaert om door te zetten en uiteindelijk een flink sukses te boeken.
Deze Nederlandse vakantiekursus voor Waalse jongens en meisjes heeft een dubbel doel. Enerzijds wil men de kursisten gedurende twee weken een grondiger kennis van, vooral de gesproken, Nederlandse taal bijbrengen. Terzelfdertijd is het de bedoeling de deelnemers in te wijden in diverse aspekten van de Nederlandse kultuur, om op die manier meer waardering te wekken voor Vlaanderen en uiteindelijk bij te dragen tot een betere verstandhouding (want gebazeerd op kennis en waardering) tussen Walen en Vlamingen.
Momenteel zijn 1 kursus voor de Paasvakantie en 3 voor de grote vakantie gepland. Ze gaan door te Kortrijk in het Hoger Instituut voor Vreemde Talen, waar men ook over een talenpraktikum beschikt, wat een eerste voorwaarde is voor een modern en talenonderwijs met een zeker niveau. De hele metode is trouwens afgestemd op kwaliteit. Het aantal deelnemers (jongens en meisjes, leerlingen m.o.) per kursus wordt beperkt tot 60. Dit aantal wordt ingedeeld in 6 klassen met 6 leraars, zodat er één leraar is voor 10 kursisten. Per dag staan 5 eigenlijke lesuren op het programma. Een klas vormt echter de hele dag een gemeenschap, o.m. doordat elke leerkracht de hele dag met zijn leerlingen meeleeft, ook tijdens hun vrije tijd. Op die manier hebben de leerlingen de hele tijd een hulp bij de hand voor een korrekt Nederlands taalgebruik. Er wordt immers rezoluut de hand gehouden aan het principe: twee weken niets anders als Nederlands horen praten. Psychologisch en pedagogische moeilijkheden worden opgevangen doordat altijd één leraar Nederlands die zelf Waal is, ter beschikking staat.
De kursisten beschikken over tal van middelen om in kontakt te komen met de Nederlandse kultuur: lektuur van Nederlandstalige kranten en tijdschriften, het beschikken over een biblioteek, T.V.-kijken (uitsluitend B.R.T. en Nederland), projektie van dia's over Vlaamse schilderkunst met kommentaar door leraar en leerlingen, films kijken (uitsluitend Nederlandse!), Nederlandse chansons beluisteren, geleide bezoeken, enz. Daarnaast schrijven de kursisten dagelijks een ‘krantje’ vol en Mevrouw Tineke Ruysschaert weet door haar dagelijks kontakt met iedere klas de inspraak van de leerlingen in de uitwerking van ieder dagprogramma op gang te brengen.
De inrichters van deze kursus mochten al waardering ondervinden van de opeenvolgende Ministers van Nederlandse Kultuur en van de Ministers voor kommunotaire betrekkingen, verder, naar aanleiding van het vijfjarig bestaan, van het Kortrijkse stadsbestuur en het Westvlaamse provinciebestuur. Het A.N.V. zorgt ervoor dat ieder deelnemer de kursus verlaat met een Nederlandstalig boek. Ik vermeldde al de medewerking en de steun van de Waalse leraar Nederlands Jean-Pierre Du Ry. Met die aanmoediging en steun blijft de vakantiekursus Nederlands voor Walen een privé-initiatief: het werk van Jef en Tineke Ruysschaert en sedert vorig jaar in de eerste plaats het werk van Mevrouw Ruysschaert. Hoe waardevol en onvervangbaar die persoonlijke inzet is wordt bewezen door de rezultaten van deze kursussen. Verschillende Waalse inspekteurs Nederlands getuigen dat op de Kortrijkse vakantiekursus het hardst gewerkt wordt, de grootste vorderingen in de kennis van de Nederlandse taal geboekt worden en dat de deelnemers er de beste motivering tot het aanleren van het Nederlands meekrijgen.
Erik Vandewalle