Tijdschrift ‘Teater’.
Sinds jaren wordt er in onze toneelwereld heftig gediskussieerd over de noodzakelijkheid van een gespecialiseerd teatertijdschrift, een orgaan waarin op een wetenschappelijk verantwoorde wijze geschreven wordt over de dramatische kunst. Links en rechts werden pogingen ondernomen, hier en daar werd een blad uitgegeven (het ene al beter dan het andere), maar van een tijdschrift met de klasse van buitenlandse edities was tot dusver geen sprake.
Intussen had de aktieve Teaterklub te Gent een poging gewaagd en een gestencild, goed verzorgd blad uitgegeven, een schuchtere aanloop naar iets groots.
Die poging is thans gelukt want uit dit bescheiden initiatief is een daad gegroeid die voor de Vlaamse toneelwereld van uitzonderlijke betekenis kan zijn. Naast, maar gestimuleerd door Teaterklub onder de dynamische leiding van Dr. Hugo Coene, werd een van deze vereniging volledig onafhankelijke redaktieraad samengesteld die instaat voor de editie van een tijdschrift, dat de pretentie wil hebben op niveau het teater, zowel in binnenals buitenland, te ontleden, te belichten en kritisch te beoordelen.
Hoofdredakteur ervan is Jaak Van Schoor; redaktiesekretaris: Walter Vanderswaelmen, Kineastlaan 12 te Wondelgem; administratie: Louis Bekaert, Lusthoflaan 74 te Wondelgem; redaktieraad: Hugo Coene, Walter Eysselinck, Alfons Goris, M.A.J. Hoste, Rik Lanckrock, Frans Roggen, Carlos Tindemans, Alfons Van Impe, Paul Van Morckhoven, Roland Van Opbroucke en Marcel Van Spaandonck.
Abonnementsvoorwaarden: 100 fr. per jaar voor 4 nummers.
P.R. 1204.81 van Teaterklub - Gent. Voor Nederland: F. 8.
Het eerste nummer werd op 23 oktober te Brussel aan de pers uitgereikt.
Naast een Ten Geleide bevat het de volgende bijdragen: Meebouwen aan de infrastruktuur van het teater door Jaak Van Schoor, Teater: spiegel en motor (een interview met ondergetekende) door Marcel Van Spaandonck, Grotowski en seks door Tone Brulin en Franz Marijnen, Het hoe en het waarom van een tweede plateau te Gent door Jaak Van Schoor, Het toneel door Tone Brulin, Via oerbronnen tot inzicht en loutering komen door Walter Vanderswaelmen, Het teater moet de straat op door Lily Van den Bergh, Brief aan D. door Eugenio Barba, Kort genoteerd en Boekenschouw.
Rik Lanckrock