Picha.
Picha, alias Jean-Paul Walravens, werd op 2 juli 1942 in de geboorteregisters van Brussel ingeschreven. Hij studeerde van zijn zestiende tot zijn achttiende jaar aan het Hoger Instituut Sint-Lukas in de Belgische hoofdstad, waar meer zeer goede humoristische tekenaars werden gevormd. Om gezondheidsredenen moest hij de school verlaten en op zijn ziekbed ontdekte hij de zwarte humor als tegengif. Wie met één voet in het graf staat, doet er het best aan op zijn handen te lopen. Mourir c'est rire un peu. Die waarheid onthield hij, ook na zijn redding, nu hij als een vrolijke Brusselaar in café De Gendarm zijn glas bier zit te drinken. (Hij houdt van gendarmen alleen als ze hun naam aan cafés geven.)
De eerste prenten stonden duidelijk onder de invloed van de defiguratie, zoals die door bepaalde schilders werd toegepast. Spoedig zou hij de uiterlijke vorm daarvan verlaten, maar de dynamiek en de grijnzende lijnen zouden hem bijblijven.
Toen hij negentien was, werd hij medewerker van het satiristische weekblad Pan, waar hij o.m. een serie prenten voor leverde waarin varkens de hoofdrol speelden. Echte varkens. Een bruller van formaat werd zijn grote kartoon waarop je een eindeloze stoet watertandende zwijntjes een blote nachtklub ziet binnensnellen. Na Pan volgen héél deftige bladen: De Standaard, La Libre Belgique. Tenslotte ging hij over naar het toen nog jonge nieuwsmagazine Spécial, dat een nieuw geluid en een beetje nonkonformisme in de eentonige Frans-Belgische pers bracht. In dat blad zorgde hij voor getekende aktuele kommentaren en reportageflitsen.
Een eerste verzameling Picha-kartoons verscheen een vijftal jaren geleden bij de uitgeverij Meet, Hertoginstraat 31, Brussel 1: een keurig boek met 120 pagina's en een vanzelfsprekend zwart omslag waarop plaats werd uitgespaard voor de naam van de auteur en voor een wat verschrikt ventje dat op de letter H is vastgeprikt. Echt iets voor gevoelige zielen. Niet alle kartoons in dit boekje zijn, artistiek gezien, evenveel waard. Maar ook de staaltjes van late puber-humor zijn interessant, omdat zij het mogelijk maken de evolutie van de tekenaar te volgen.
Misschien de bekendste prent van Picha is die over de Ban-de-Bommers, die hem de weg naar het Duitse