Naar een ‘International Association of Netherlandic Studies’.
De Werkkommissie van Hoogleraren en Lektoren in de Nederlandistiek aan buitenlandse Universiteiten die gevestigd is in Den Haag, heeft aan de 217 in het buitenland werkzame docenten in de Nederlandse taalen letterkunde, wier belangen zij sedert haar oprichting in 1961 behartigt en die zij bijstaat in hun taak ter verspreiding van de Nederlandse taal en kultuur aan buitenlandse universiteiten, een plan voorgelegd tot oprichting van een Internationale vereniging voor nederlandistiek, voor het buitenland: International Association of Netherlandic Studies genaamd.
De opdracht daartoe kreeg de Werkkommissie in 1967 van de hoogleraren en lektoren in de neerlandistiek uit de Europese en buiten-Europese landen die toen in Den Haag bij elkaar waren gekomen voor een vierdaags kolloquium. Deze internationale kongressen worden sedert 1961 om de drie jaar gehouden, afwisselend in Den Haag en Brussel. Zij worden ook steeds door binnenlandse hoogleraren in de neerlandistiek bijgewoond.
De oprichting van de vereniging mag in de nabije toekomst tegemoet worden gezien. Nu reeds kan gezegd worden dat de initiatiefnemers beogen door bundeling van krachten de doelstellingen van de Werkkommissie nog beter tot het buitenland te laten doordringen. In de eerste plaats wordt ernaar gestreefd het Nederlands als objekt van universitaire studie, taalkundig, literair en kultuurhistorisch, in het buitenland de status van volwaardigheid te geven waarop het krachtens zijn historische en aktuele positie recht heeft. Verder beoogt dit initiatief de door de Werkkommissie reeds op zo ruime schaal aangevatte taak voort te zetten en te intensifiëren om aan diegenen die met het onderwijs van de neerlandistiek in het buitenland zijn belast, alle mogelijke wetenschappelijke, didaktische en organisatorische steun te verlenen, opdat zij naar behoren de hoge eisen aan hun wetenschappelijke en kulturele opdracht gesteld, zouden kunnen vervullen.
De International Association of Netherlandic Studies zal door een aantal specifieke aktiviteiten, o.m. een Engelstalige periodieke publikatie betreffende de neerlandistiek, de aandacht van vakgenoten in verwante gebieden (Duits, Engels, algemene taalkunde en komparatisme) op het Nederlands vestigen.
Onder de initiatieven van de WeCo die zij zal voortzetten, mag worden vermeld: de periodieke uitgave van een lijst met de namen en adressen van de op de vijf kontinenten werkzame hoogleraren en lektoren in de Nederlandse taal, letterkunde, geschiedenis en beschavingsgeschiedenis; de periodieke uitgave van een bulletin Neerlandica extra Muros dat aan alle geïnteresseerde instanties in binnen- en buitenland wordt gestuurd; de publikatie van een voor een historisch perspektief van de studie van het Nederlands in internationaal verband hoogst belangrijk overzicht als het 243 blz. tellende boek De Nederlandistiek in het Buitenland; de verspreiding aan alle buitenlandse germanistische instituten van een door Prof. Dr. K. Heeroma en Prof. Dr. W. Thys geschreven en in het Duits, Engels, Frans en Spaans vertaalde brochure over de positie van het Nederlands in internationaal verband, de samenstelling van reizende tentoonstellingen over de Nederlandse literatuur voor buitenlandse universiteiten; de ondersteuning van de uitgave van buitenlandse studies over de Nederlandse taal- en letterkunde, e.a.
De Werkcommissie van Hoogleraren en Lectoren in de Nederlandistiek aan buitenlandse Universiteiten waarvan het sekretariaat gevestigd is per adres de Netherlandic Universities Foundation for International Cooperation (NUFFIC) in Het Oude Hof te Den Haag, is uit een Belgisch-Nederlands initiatief ontstaan en beoogt ook met de oprichting van een Internationale Vereniging voor Nederlandistiek, de Nederlands-Belgische samenwerking op dit gebied te koördineren in een internationaal kader.
Drs. F.P. Thomassen, Den Haag