Kunstforum te Schelderode.
Niet enkel een prettigaandoende tentoonstellingsruimte waar je te gelegener tijd netjes opgehangen doeken, ordentelijk uitgestalde beelden in gips, koper of brons kunt gaan bezien of betasten, nee,
Kunstforum - het privé-initiatief van A. Van Wiemeersch - bedoelt méér te
Kunstforum te Schelderode. Ekspositie O. Landuyt.
zijn: een ontmoetingscentrum voor alles en alwie met kunst te maken heeft of er enigszins mee verwant is. Hierin ligt nu precies het vrij ongewone van deze uitzonderlijke galerij die op 7 maart 1969 met groot entoesiasme en in aanwezigheid van tal van prominenten geopend werd.
Kunstforum wil geen ekspositiezaal zijn in de enge of alledaagse betekenis van het woord; het is eerder een trefpunt waar naast selekte tentoonstellingen van schilderkunst, grafiek, boetseer- of beeldhouwkunst, manifestaties worden belegd, week-ends ingericht, waar ideeën of kreatieve mogelijkheden op het gebied van de woonkultuur, binnenhuisinrichting of artistieke opvoeding in het algemeen, kunnen meegedeeld en uitgewisseld worden en dit aan de hand van hedendaagse technieken als fotografie, muziek en sonorisatie. Hiertoe bleek een galerij die volkomen beantwoordt aan de eisen van de moderne architektuur en vormgeving van primordiaal belang te zijn: A. Van Wiemeersch die met zijn maandblad Kijk (tijdschrift voor woonkultuur) en zijn fraai verzorgde kunstpocketreeks zijn faam niet ten onrechte geniet, heeft ook hier een geslaagd eksperiment opgezet.
Hij zal zijn artistieke ondernemingen niet op de enkeling toespitsen, zijn manifestaties, eksposities, happenings of hoe je het noemen wilt, veeleer richten tot verenigingen, kunstkringen, groepen en zelfs scholen en een verregaande wederzijdse artistieke wisselwerking tot stand trachten te brengen. Daarin ligt precies de essentie van elke kunstopvoeding: de dialoog in de kreativiteit.
Dat de openingsreceptie met een tentoonstelling van Octave Landuyt gepaard ging, is niet zomaar een toeval te noemen. Door deze veelzijdige kunstenaar als eregast te laten fungeren begreep men dadelijk dat de inrichter slechts werk van het hoogste niveau in zijn tentoonstellingsruimten zou dulden.
Deze markante kunstenaar die op het gebied van de schilderkunst zijn sporen heeft verdiend, die stoffen ontwerpt, keramieken, juwelen, dekors en meubelen vervaardigt, eksperimenteert met klei of metaal, toont zich hier verbonden met ruimtevaart en kosmos, de mens in zijn nabije toekomstdroom.
Zijn zeer opmerkelijke keramieken die hij hier tentoonstelde, zijn kosmonautenhelmen, zijn moderne vormgeving in juwelen en sieraden verraden zijn steeds vernieuwende kreativiteitsdrang, zijn boeiend en zuiver talent, zijn bij-de-tijds-zijn in vorm, struktuur en uitwerking, zijn onvermoeibaarheid in zijn diepgaande zoektocht naar een nieuwe materieverwerking.
Na Octave Landuyt kregen we een tentoonstelling van geheel andere aard Kunstaksenten in het interieur, met schilderijen, lito's, etsen, tekeningen, keramiek, beeldhouwwerk, dit alles geïntegreerd met eigentijdse meubelen en dekor. Een staaltje van ‘hoe het nu eens kan en mag in ons modern interieur’. Dat deze tentoonstelling een werkelijk trefpunt is geworden voor allerlei artistieke organisaties, verenigingen en elke partikuliere kunstliefhebben, lijdt niet de minste twijfel.
Dat Ossip Zadkine als eerste buitenlandse artiest zijn grafisch werk te Schelderode tentoonstelde en veertig eigenhandig getekende lito's te koop aanbood, is inderdaad een gebeurtenis waarop niet elke galerij in ons land prat kan gaan. Dit is een degelijk bewijs voor het feit dat de leidende hand van deze jonge galerij zijn eigen grenzen doorbreekt en ook dáár wel zéér selektief te werk gaat. Het is immers vaak makkelijker enkele artiesten van minder gehalte uit het buitenland te rekruteren en schreeuwerige attributen op hun werk vast te spijkeren: voor de doorsnee-bezoeker zijn het ‘kunstenaars’ zonder meer en over het niveau van hun oeuvre wordt in alle talen wijselijk gezwegen. Maar van een degelijke galerij verwacht men degelijk werk en totnogtoe werden wij in onze verwachtingen helemaal niet teleurgesteld.
Jo Gisekin