Keramiekbeeld door Jan Van de Kerckhove
zijn werk. Goed uitgekozen werken in een goede opstelling. Als mens is Van de Kerckhove een ernstige, bezadigde doorzetter, bezield met de overtuiging van zijn eigen roeping als artiest. Als kunstenaar vinden wij in hem daarbij nog een trits van kenmerken, die kulmineren in verfijning, vakmanschap en vooral verbeelding.
Het avontuur van aarde en vuur heeft de mens sinds onheuglijke tijden geboeid. Zowel bij de echte primitieve volkeren in het zwarte kontinent, als vroeger nog wellicht in de precolombiaanse kunst, om dan nog niet van de pottenbakkerij in het Verre Oosten te spreken, zien wij in de hele kunstgeschiedenis een apart soort kunst ontstaan die hetzij als funktioneel voorwerp hetzij als sierstuk de mens verblijd heeft. Ook in ons land bestaat 'n hele geschiedenis van de keramiek, die na een dieptepunt in de vorige eeuw, langzamerhand weer tot zuivere kwaliteit opgroeide en zelfs na de tweede wereldoorlog een zekere bloei heeft gekend. Namen als Olivier Strebelle, Pierre Caille, Joost Maréchal zijn zeker niet vreemd aan deze renaissance. Al deze elementen, zowel de draad van de keramiekgeschiedenis, als de leertijd hebben Jan Van de Kerckhove gevormd. Technisch kent hij de mogelijkheden door en door. Maar dat was niet voldoende. Een goede handwerksman kan tenslotte ook keramiek maken, maar een kunstenaar draagt daar nog zijn eigen steentje toe bij. Naast de beelding in klei en het avontuur van het vuur heeft hij zijn eigen verbeelding: dat onvatbare mengsel van menselijk verstand en gevoel leidt de kunstenaar langs wegen die hij wellicht zelf niet vooraf tot in de details uitgestippeld heeft. Soms moet een artiest, evenals wij, verwonderd zijn over wat zijn werk wordt. En wij geloven dat dat wellicht zijn moolste en diepste momenten van geluk en voldoening zijn.
Jan Van de Kerckhove toont zijn technische habiliteit én zijn artistieke inspiratie in een keramiekkunst die van hem is, persoonlijk en onaantastbaar. Vindingrijk en energiek zijn in de eerste plaats de vormen van zijn komposities, mannelijk, volwassen en zelfs hier en daar een tikje martiaal. Dat zien en ondervinden wij bij het bekijken van zijn kleine beeldkomposities, die hij onder stolpen eksposeert, omdat zij inderdaad iets magisch, iets mytisch hebben en omdat er tegelijk een zekere wijding van uitgaat. Deze gestalten en koppen, met fragmenten van vogels en vissen, zien er altijd antropomorfisch uit. Elementen van het dierenleven en van de natuur transponeert de kunstenaar tot gestalten, menselijke kreaties
Assemblage, hout en keramiek door Jan Van de Kerckhove.
die kracht, durf, stoutmoedigheid (in houding en verhouding) en menselijke grootheid uitstralen. Hetzelfde maar dan monumentaler uitgewerkt zien wij in de grote komposities, wandkreaties met keramiek en hout. Vaak bevreemdend verschijnen deze grote insektachtige kreaties tegen de muur. Ze zijn een teken, een sinjaal, een verheldering of een waarschuwing.
Hoe ze ontstaan zijn is het mysterie van de kunstenaarskeuken. Maar wat wij zien, zowel in de wandkomposities als in de vrijstaande beelden, zowel in de kleine zeer verfijnde paneeltjes als in de grote integratiewerken (zoals de panelen voor de schouwburg van Kortrijk) komt tot ons met een bijzonder boeiend uitzicht. In de kleine beeldjes heeft de kunstenaar de klei vaak en soms in grote gedeelten van het werk zuiver gehouden; ze zijn dan ook donker. Maar bij nader toezien, blijkt het dat hier en daar kleine oppervlakken met een glazuurlaag zijn bedekt, heel spaarzaam en verfijnd,