ken aan te schaffen voor de plaatselijke biblioteek. Alleen zo groeit de belangstelling, belangstelling wekt sympatie, waardering van een bepaalde kultuur tenslotte zet ook aan tot het kopen van produkten uit dat kultuurgebied: m.a.w. kultuurpolitiek dient ook het zakelijk belang!
Nu de strekking tot een zekere regionalizering in Frankrijk groeit, hoopt Dr. P.C. Paardekooper dat de Rijselse Vlamingen er straks toe over zullen gaan om een algemeen fakultatief Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen mogelijk te maken. Meteen begroet hij in Leo van Ackere, die onmogelijk aanwezig kon zijn, de nieuwe voorzitter van het Waregemse komitee, en tevens de man die via de politiek en na ruggespraak met andere Vlaamse en Nederlandse politici heel wat zal kunnen bereiken ten gunste van het Nederlands in Frans-Vlaanderen. Hij brengt ook hulde aan André Demedts, die wel z'n voorzitterschap maar niet z'n werkzaamheid opgeschort heeft.
Na de middagpauze horen we de achttienjarige Patrick de Verrewaere uit Lens met een zuiver Nederlands aksent vertellen hoe hij z'n vaderland en z'n taal teruggevonden heeft. Geschiedenis is ook hier weer de kortste weg gebleken, naast het kontakt met z'n eigen vader en met wijlen J.M. Gantois. Gijs van Ryckeghem liet daarna in woord en beeld stemmen opklinken uit de Westhoek, waar anders wel eens aan aktieve verwaarlozing gedaan wordt van bepaalde kultuurmonumenten. Tussendoor is Kor van der Goten de aanwezigen wat komen ontspannen met liedjes en verhaaltjes.
Wat meer propaganda in de pers en in de gunstig gezinde organizaties zal volgend jaar hopelijk het aantal belangstellenden naar Breda brengen dat het verdient. Eén persoon was er wel ondanks z'n 94-jarige leeftijd, de grootste kenner van onze oudste geschiedenis: Pater Stracke!
C. Moeyaert