An-Hyp te Kortrijk.
In de nog niet zolang geleden gestichte kunstgalerij AN-HYP te Kortrijk (Markt), wordt gezocht naar een cyklus van bijzondere tentoonstellingen, telkens met een verzorgde opening en met een goede publiciteit. Als men het volhoudt kan in het Kortrijkse van deze galerij een ware stuwing uitgaan, die zeker het begrip voor de hedendaagse kunst aldaar ten goede kan komen. Wij zagen daar in de jongste maanden enkele tentoonstellingen die bijzonder goed verzorgd waren. Jan Van de Kerckhove eksposeerde er keramiek: halfverheven wandkomposities en vrijstaande kleinplastiek. De scheppingen van deze kunstenaar bekoren vooral door hun fijne poëtische inhoud en door de zuivere delikate vormgeving. Van de Kerckhove is een ernstig, bezadigd, overtuigd en bescheiden artiest. Dit zijn allemaal kwaliteiten die hem sieren als mens, maar die ook hun stempel drukken op de kunstenaar, op de keramieker vooral die op persoonlijke wijze de vernieuwing in de pottenbakkerskunst volgens eigen inzicht heeft omgebogen en dagelijks nog met nieuwe, markante werken verder uitbouwt. De jaren leertijd bij Strebelle en de vele grote voorbeelden uit eeuwen kultuur, vanaf de precolumbiaanse kunst tot de wederontdekking van de primitieve kunst en het objektenavontuur van de pop-art; ze zijn allemaal aan hem voorbijgegaan en ze gaan nog aan hem voorbij. Hij vindt zijn eigen vorm en gaat zijn weg, mannelijk en volwassen, zelfbewust en overtuigd. Hij maakt keramiek van een heel bijzondere soort en van een zeer voorname instelling, nogal vaak kleine vrijstaande beeldjes, monumentaal in hun kleinheid. Wij zien koppen en gestalten van vogels en vissen, antropomorfisch uitgewerkt. De kunstenaar is vaak nogal spaarzaam met zijn kleuren en ook met de glazuur: hele oppervlakten van zijn beelden behoudt hij in de bruine, aardkleurige tinten van de klei. Wij zien inkervingen in deze klei, vaak zeer speels en onverwachts en als het ware in een badinerie met het toeval. Deze bruine materie,
maar ook een aantal bijzonder verfijnd geglazuurde stukken vinden wij ook terug in de wandkeramieken die bijzonder speels van opvatting, doch bijzonder streng en strak zijn wat de vormgeving, de struktuur en het evenwicht betreft. Van de Kerckhove is een echte dichter met zijn werk en hij vindt zijn inspiratie niet zelden in een humoristische instelling tegenover gegeven en onderwerp van zijn werkstukken. ‘Poëtisch’ is het even sierlijke adjektief dat wij kunnen gebruiken voor het werk van Jan Van de Kerckhoves vrouw Marie Rose Lannoy; zij maakt schilderijen en tekeningen, maar houdt zich ook bezig met wandkleden, borduurwerk, smaltwerk enz. Zeer begaafde kunstenares, hoewel helemaal niet opgeleid, heeft zij door de vele jaren ervaring en intense omgang met de kunst een zeer verregaande versobering gevonden en een bijzonder pure instelling ook ten aanzien van de koloristische mogelijkheden.
Ook de Oostendenaar Jacky De Maeyer heeft in de galerij An-Hyp belangstelling kunnen wekken. Deze dertigjarige artiest is eigenlijk als schilder begonnen en als schilder was hij in feite al bezig met het ontginnen van de bronnen en mogelijkheden die hij nu in zijn ‘assemblages’ volop aan het woord laat. De Maeyer is overigens zijn gehele carrière al bezig met het zoeken naar vormen, naar verhoudingen die hem bevredigen, die hem aanspreken. Tot hij enkele jaren geleden met wrak- en strandhout, met boomstammen en wortels, met kapotte meubelen en allerlei houtkombinaties zelf aan het kombineren ging en werkelijk heel geslaagde samenstellingen realiseerde. Hij heeft zo totempalen, altaartjes, schrijnen, nissen gemaakt, op zichzelf staande ensembles die tot een heel nieuw en vrij onverwacht leven zijn gewekt. Het assembleren met zogenaamde ‘gevonden voorwerpen’ is een nieuw facet van de zogenaamde objektkunst, die nu in alle werelddelen opgeld doet. De Maeyer schept nieuwe vormgehelen, spelenderwijs.
Een andere Oostendse kunstenaar, Jean Mil, vertoonde ook in deze Kortrijkse galerij zijn foto's, echte kreatieve kunstwerken die veelal uitgaan van het vrouwelijk naakt. Met het lichaam als vormmogelijkheid bereikt hij werkelijk een buitengewoon resultaat en schrijft hij, aan de hand van het licht, een poëzie neer, die streng, beheerst en haast klassiek aandoet.
Tenslotte signaleren wij nog de Research Group uit Hasselt, die zo'n beetje op zwerftocht is door Vlaanderen en die na Roeselare ook in de An-Hyp-galerij te Kortrijk ‘reaktie tegen de stagnatie’ wilde verwekken. Een zestal mensen van twintig tot vijftig jaar trachten met hun kreatieve momenten ‘ruimtelijke atmosferisatie’ te verwekken.
Fernand Bonneure