Museum Dhondt-Dhaenens te Deurle.
Sedert een paar maanden bezit het Leiedorp Deurle een nieuw museum, luisterend naar de naam Museum Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens. Dit museum werd betaald door en bevat de kollektie van de Vlaamse industrieel Jules Dhondt, een tachtigjarige met een jong hart en jonge ideeën. Wat men in ons land van officiële zijde nooit heeft kunnen bewerkstelligen, namelijk de bouw van een Museum, aangepast aan de hedendaagse architektonische en artistieke opvattingen, dat heeft een Vlaamse industrieel helemaal alleen tot stand gebracht. Dit museum is een grote aanwinst. Het is in ons land het mooiste, het meest moderne, want... we hebben er maar één. Het rijst dan ook op middenin de Leiestreek, niet alléén estetisch-verantwoord, maar tevens ook in zekere zin beschuldigend. We vragen ons af wat de ministers en officiëlen, die de opening met hun aanwezigheid hebben... vereerd, in feite hebben gedacht. Eén man die slaagt, zonder véél blabla, terwijl de staat decennia lang in gebreke blijft.
De verzameling van het Dhondt-museum is natuurlijk voor een groot deel samengesteld uit grote en kleine Leieschilders (Van de Woestijne, Servaes, Permeke, De Smet, Saverijs, De Saedeleer, Claus, enz.). Maar ook Wouters en Smits, Ensor en Spilliaert, Brusselmans, Laermans en andere beroemdheden zijn vertegenwoordigd.
Het Museum werd gerealiseerd door de jonge architekt Van Biervliet. ‘Een droom van een museum,’ schrijft Frans Hugaerts entoeziast. ‘Het staat in onmiddellijk kontakt met de natuur rondom en met de val van het onvervangbare daglicht binnen de luchtige, om een patio gebouwde witte ruimte, is op een zeer virtuoze wijze gespeeld.’
Jan D'Haese
Gezicht op de tentoonstellingsruimte van het Museum Dhondt-Dhaenens.