Schotjesgeest.
De lange jaren van verdrukking, jaren waarin de Vlaming, een vreemdeling in zijn eigen land, voortdurend onder vreemde vlaggen heeft moeten leven, hebben diepe sporen in het Vlaamse volkskarakter nagelaten. Vreemdelingen hebben zijn land herhaaldelijk verwoest in oorlogen waarbij hij steeds verloor.
Wij moeten er ons niet over verwonderen dat in Vlaanderen een zeker wantrouwen tegenover buitenlanders bestaat. Maar, zoals Dr. Van Haegendoren heeft beklemtoond, wij leven in een snel veranderende maatschappij. De Vlaamse Beweging heeft haar doel, de volledige ontvoogding van de Vlaamse mens, nog niet bereikt, maar dat doel ligt niet ver af. De eindfase bestaat erin dat de Vlaming met de buitenwereld kontakt opneemt. De ‘schotjesgeest’ van de negentiende eeuw moet verdwijnen.
De bevrijding van deze benauwing is echter een kwestie van zelfoverwinning. Een Vlaamse student die de afstand tussen Brussel en Oostende ‘reusachtig’ vindt zal nooit solliciteren naar een studiebeurs om in de VS te kunnen studeren. Een Vlaams zakenman die zich niet over de nieuwste buitenlandse produkten en metoden op de hoogte houdt zal nooit vooruitgang in zijn bedrijf kunnen boeken.
In New York hebben de Noordnederlanders een Netherlands Information Service opgericht. Is het niet ook hoog tijd dat er een afzonderlijk Flemish Information Service komt? Enkel op die manier kan men de propaganda-macht van het verfranste Brussel aan.
De Vlaming van nu moet alles zijn: Vlaming en Europeaan en wereldburger. Het kleine knusse vaderland bestaat voor niemand meer. De minderwaardigheidskompleksen kan de Vlaming zelf overwinnen en... het zal wel gaan.