● Een groot aantal Frans-Vlamingen liet zich voor dit schooljaar als nieuwe leerling inschrijven voor de vrije Nederlandse kursussen. Te Steenvoorde: 7 nieuwe lln. o.l.v. Jozef Tillie; in het Collège St.-Jacques te Hazebroek: 8 nieuwe lln. o.l.v. Prof. Max. Deswarte; in het Klein Seminarie te Hazebroek: 6 nieuwe lln. o.l.v. Pastoor Vandendriessche en te Bambeke: 15 nieuwe lln. o.l.v. Guy Duyck.
● B.R.T.-West-Vlaanderen programmeerde op 10 september 1968 een uitzending over Frans-Vlaanderen, waarin programmator Valeer Arickx verslag uitbracht over de dagen te Ekelsbeke, Steenvoorde en Waregem. Op 12 november 1968 verzorgde Valeer Arickx een programma over de zestigjarige Emmanuel Looten. En tijdens het voorbije zomerseizoen - van mei tot augustus 1968 - vestigden Guido Barrezeele en Jan Deloof in hun toeristische programma's veelvuldig de aandacht op Frans-Vlaanderen.
● In een K.R.O.-radioherdenkingsprogramma n.a.v. het overlijden van Anton van Duinkerken, sprak Prof. A. Weynen uit Nijmegen over A. van Duinkerken en Frans-Vlaanderen. In het literair tijdschrift Dietsche Warande en Belfort van oktober 1968 schreef André Demedts over Anton van Duinkerken zijn belangstelling voor dit gebied.
● Zowel in de weekbladen Kortrijks Handelsblad als Brugsch Handelsblad publiceerde André Lammertijn verscheidene artikels n.a.v. de kultuurdagen te Ekelsbeke, Waregem en Steenvoorde.
● In Omroeper, 22 juni 1968 verscheen een vraaggesprek met Luc Verbeke over Frans-Vlaanderen.
● Het Komitee voor Frans-Vlaanderen ontving hiernavolgende belangrijke steunbijdragen:
Broeder Damiaan, Westmalle |
4.000 |
F V.T.B.-V.A.B. |
6.750 F |
Dr. Wilfried Dierick, Gent |
3.000 F |
Davidsfonds Hoofdbestuur |
1.000 F |
Door het Ministerie van de Nederlandse Kultuur, Brussel, werd een subsidie toegezegd van 20.821 F voor de werking van het Komitee in 1967.
● Door Edgard Devos uit Borgerhout werden tal van kontakten gelegd in Frans-Vlaanderen. Aan verscheidene door hem opgegeven adressen werden door het Komitee voor Frans-Vlaanderen Nederlandse boeken bezorgd.
● De uitgeverij De Sikkel - De Pioen, Antwerpen, stelt de leerboeken Nederlands Op Nieuwe Wegen ter beschikking van het Komitee voor Frans-Vlaanderen met een reduktie van 50%.
● Op verzoek van het Komitee voor Frans-Vlaanderen stelde de redaktie van het weekblad Het Wekelijks Nieuws tien gratis-abonnementen ter beschikking van Frans-Vlamingen.
◼ André Demeds sprak over Frans-Vlaanderen op 25 september 1968 voor de Vlaamse Volksbeweging te Oostende en op 28 oktober 1968 voor het Davidsfonds te Adegem.
● N.a.v. de 21e Frans-Vlamse Kultuurdag op 25 augustus 1968 schreef ene Luc Declercq een zgn. kritisch verslag over de sektie Onderwijs en Toneel. De pretentie en het misprijzen van de schrijver voor de werking van het Komitee voor Frans-Vlaanderen buiten beschouwing gelaten, bevatte het een eindeloze rij verdraaiingen en halve waarheden. De aanvallen op een aantal medewerkers aan die sektie waren niets anders als een onhandig verholen aanval op de voorzitter van het Komitee.
Merkwaardig was wel dat Het Wekelijks Nieuws, Westvlaams regionaal weekblad, meende bedoeld stuk te moeten plaatsen in zijn editie van 13 september 1968. Het blad nam een uitvoerig antwoord op van Flor Barbry en twee reakties onder de vorm van lezersbrieven. Tal van antwoorden werden echter teruggestuurd. De praktijken van dit regionaal weekblad zien er nog zonderlinger uit, als men weet dat het nochtans in behoorlijke termen gestelde antwoord, van iemand die in het stuk van Luc Declercq werd vermeld en aangevallen, niet opgenomen en zelfs niet teruggestuurd werd.
● De Werkgroep de Nederlanden, o.l.v. André Maes, organiseerde van 4 tot 10 augustus 1968 een kursusweek voor Frans-Vlamingen en Vlamingen uit Wallonië die Ontmoeting met Vlaanderen werd genoemd. De week ging door te Brugge en werd gevolgd door 8 Vlamingen uit Wallonië en 3 Frans-Vlamingen. Zoals het motto liet vermoeden was de kursus niet bedoeld als louter taalkursus, wel als een zo veelzijdig mogelijke konfronatie met het Vlaanderen van vandaag. Taallessen en inleidingen over de hedendaagse Nederlandse literatuur wisselden af met bezoeken aan de havens van Brugge en Gent, alsook aan de tentoonstellingen De Vlaamse symbolisten en de Eerste Triënnale voor plastische kunst in België.
Het entoeziasme van alle deelnemers bewees dat de inrichters met hun gevarieerd programma een goede formule hebben gevonden.
● De redaktie ontving de nrs. 1 en 2 (respektievelijk 6 en 4 blz.) van een blad dat wordt aangekondigd als Publicaties van het Comité ‘ryke bluv'n’ Flandre Française, West-Vlaanderen. Inlichtingen en inschrijvingen: Reginald Trypsteen, Zuidlaan 8, Blankenberge.. De naam van dit Comité maakt elke kommentaar overbodig.
● In het kader van haar vakantieprogramma Patrouille op eigen erf, richt de Stichting-Lodweijk de Raet voor de tweede keer, van 17 tot 24 augustus 1968, een kursusweek in gewijd aan de Westhoek. Laurent De Poorter, kursusleider bij de Stichting, en Jan Hardeman, voorzitter van het Opbouwwerk Heuvelland, zorgden voor het programma en de uitwerking ervan.
De opzet van dit initiatief verdient de aandacht. Men wilde, via een reeks zo grondig mogelijke eksploraties en kontakten, de deelnemers een totaalbeeld meegeven van de Westhoek, zowel de Belgische als de Frans-Vlaamse.
Enkele elementen uit het programma van deze kursusweek mogen volstaan om aan te tonen hoe de inrichters in hun opzet wisten te slagen. De Frans-Vlaamse Westhoek werd kultuur-historisch bekeken en de 25 deelnemers konden de mogelijkheden van de Nederlandse volkstaal in Frans-Vlaanderen leren kennen door een kontakt met het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen o.l.v. Flor Barbry. Een tweede reis doorheen de Frans-Vlaamse Westhoek, o.a. met bezoek aan de Duinkerkse haven, was opgevat als een sociaal-ekonomische kennismaking.
Voor de Belgische Westhoek werd vooral gezocht naar de psychologische en sociaal-ekonomische faktoren die het klassieke negatieve beeld van de Westhoek in ons land terecht maar ook al eens ten onrechte bepalen. Stempel des tijds was het motto van een programmagedeelte waarbij de deelnemers de invloed naspeurden van de oorlogsgebeurtenissen op de Westhoek. Tenslotte maakten zij ook nog kennis met de doelstellingen en de werking van het Opbouwwerk Heuvelland.
● In een reeks Portretten van grote figuren uit het recente verleden, programma van B.R.T.-Wes-Vlaanderen, sprak Jozef Deleu op 2 november 1968 over de Frans-Vlaming Jean-Marie Gantois.