Monteverdi's ‘Orfeo’ als opera-ballet.
Voor de jaarlijkse gala van de Persbond, afdeling beide Vlaanderen, welke in oktober te Gent plaats had, werd een beroep gedaan op het ballet van de Deutsche Oper am Rhein (teatergemeenschap, Duisburg-Düsseldorf) die een uitzonderlijke teaterproduktie bracht van Monteverdi's Orfeo, als operaballet.
Dit opera-gezelschap komt al verscheidene jaren naar Gent voor het Festival van Vlaanderen: we kennen dus de artistieke opvattingen van de leiders: zij streven niet naar een bel-canto-opera waarbij het publiek (zoals, jammer genoeg, nog altijd het geval is bij ons) zit te wachten op de hoge noot van de diva en voor de rest met alles vrede neemt en liefst met gesloten ogen luistert.
In Duitsland bedrijft men opera als een teaterkunst: zij noemen het zelf een ensemblekunst - een sintese van muziek, zang, dans, regie, dekors en kostuums, toneel- en lichttechniek.
Dit standpunt hebben ze ook ingenomen op koreografisch gebied en deze ensemblekunst op het hoogste niveau bedreven bij de produktie van Monteverdi's Orfeo, die wordt beschouwd als de eerste volwaardige opera (eerste opvoering in 1607). Puriteinen zullen misschien aanstoot nemen aan het feit dat het driemanschap Erich Walter (de koreograaf), Heinrich Wendel (de regisseur) en Pet Halmen (de dekorateur) deze opera in balletvorm hebben opgevoerd.
Maar wanneer, zoals in dit geval, een zo indringende dramatische éénheid wordt bereikt tussen dans en muziek en het geheel beantwoordt aan de eisen van het teater van vandaag, is er geen reden om aanstoot te nemen. Men staat werkelijk voor een her-schepping van het Orfeus-verhaal, in een gesublimeerde danstaal.
Koreograaf Erich Walter heeft daarbij het verhaal geabstraheerd - men denkt met schrik aan wat het kon worden indien hij het verhaal letterlijk had willen uitbeelden! - en in een sobere danstaal uitgedrukt. Sober en toch indringend, zoals sommige pas-dedeux en, aan het slot, de tweedans Orfeus en Apollon, een der mooiste danszettingen die we de laatste jaren hebben gezien.
De verpletterende rol van Orfeus werd prachtig gedanst door Peter Breuer. De Australische danseres Joan Cadzow was een ontroerende en technisch schitterend dansende Euridike. Naast deze hoofdvertolkers verdient speciaal genoemd Alexis Freeman, in de rol van Apollon.
André Minne