eens tot konflikten leidt, zoals onlangs bij het ontslag van TV-presentator Frits van der Poel, die wat grapjes over het koningshuis had verkocht en het plan had gehad een verzameling blote mensen op het scherm te laten verschijnen.
Hoe staat het nu met die andere klub, die in Nederland tientallen jaren om gelijke rechten heeft gestreden: de klub van socialistische arbeiders? Er zijn duidelijke gelijkenissen met het katolieke wereldje, maar de vergelijking gaat toch niet helemaal op. Er is bijvoorbeeld een opvallend fase-verschil. De arbeiders waren later geëmancipeerd dan de katolieken. En het gaat om een ander soort emancipatie. Gelijkberechtiging van katolieken betekende, dat de katolieken in alle funkties benoembaar zouden zijn, dat zij niet meer met de nek werden aangekeken, dat katolieke streken niet ekonomisch werden achtergesteld. Maar wat is nu eigenlijk de gelijkberechtiging van de arbeiders? Is die bereikt wanneer de meeste arbeiders niet langer honger lijden en een aantal rechtszekerheden hebben gekregen? Dan zouden de Nederlandse arbeiders wel geëmancipeerd zijn. Of zijn de arbeiders pas gelijk berechtigd als zij geheel als gelijkwaardige burgers worden geaksepteerd en benaderd? Deze soort emancipatie is niet voltooid. De arbeider voelt zich nog niet de gelijke. Dit betekent niet automatisch, dat de arbeider vasthoudt aan een socialistisch milieu. Het kan bijvoorbeeld best zijn, dat een arbeider weliswaar een ijskast en een auto heeft, maar nauwelijks enige verwantschap voelt met de akademici, die in de socialistische partij de dienst uitmaken. Zo'n man kan makkelijk vervallen tot het stemmen op de rechtse Boerenpartij of het lezen van De Telegraaf, die tenminste een taal spreken, welke hij begrijpt.
Het grootste en zonder twijfel belangrijkste socialistische strijdorgaan was Het Vrije Volk, lang het meest gelezen blad en nog met 280.000 vaste lezers een respektabele onderneming. Het Vrije Volk is veel langer een strijdorgaan gebleven dan de katolieke bladen, omdat er langer te strijden was. Pas het vorig jaar, in november, heeft het kongres van de Partij van de Arbeid besloten de banden tussen Het Vrije Volk en de partij te verbreken. Tot dan toe moest de hoofdredakteur elk jaar op het partij-kongres zijn beleid verdedigen. Hij maakte zich er meestal met een Jantje van Leiden af en kon dit doen omdat de mensen in de zaal weinig deskundig waren. Dit neemt niet weg, dat hij zich verantwoorden moest. Het drukte zijn stempel op de hele krant. Dat Het Vrije Volk zo lang strijdorgaan gebleven is, heeft twee belangrijke nadelen gehad. De krant wilde het orgaan zijn van alle socialisten. Die socialisten verlangden, als andere mensen, plaatselijk nieuws. Het Vrije Volk had, en heeft nog, een groot aantal edities. Soms ging dit goed, zoals in Rotterdam, waar veel socialisten wonen en weinig konkurrentie is. Vaak ging het helemaal fout. Er wordt nu druk in de edities gehakt. Een tweede nadeel van de binding met de partij was, dat Het Vrije Volk bijna altijd door dik en dun verdedigde wat de eigen partijleiders zeiden of deden. Dit ging op den duur velen stierlijk vervelen. Het is onaangenaam wanneer je als socialist een niet-socialistische krant moet kopen om te weten te komen wat er in de socialistische partij omgaat. Het is nog wat vroeg om te voorspellen wat er met Het Vrije Volk zal gebeuren. Er zijn wél enige aanwijzingen welke kant de nieuwe hoofdredakteur - Messer - op wil. Zo nu en dan verschijnen zowaar artikelen van mensen, die afwijken van de partij-lijn. Het zou overdreven zijn te beweren, dat
Het Vrije Volk een broedplaats aan het worden is van vrije diskussie in het socialistische kamp. Iets meer openheid is er wel. Het meest in het oog springt niettemin, dat de politiek in de socialistische krant steeds meer naar de achtergrond gedrongen wordt. Hoofdartikelen en berichtgeving over het parlement worden schaarser. Het aantal foto's van mooie juffrouwen daarentegen, alsmede de omvang van de sappige verhaaltjes, groeit snel. Het is alsof de hoofdredaktie bewijzen wil, dat je niet naar rechts behoeft te lopen om een begrijpelijke krant te kunnen krijgen.
Zo om de twee maanden ongeveer schieten plotseling de geruchten