aantekeningen en verslagen
Over en voor Frans-Vlaanderen.
● Indirekt is Ons Erfdeel er de oorzaak van geweest, dat de korrespondentievriendinnen van de Beroepsschool te Leisele (B) en te Sleeuwijk (Ned.) elkaar ontmoet hebben.
Toen in één der nummers van de 7e jaargang Zuster Dominique, direktrice van de school te Leisele, vertelde over het onderwijs in het Nederlands aan Frans-Vlaamse meisjes was dit voor de schoolleiding van Sleeuwijk de gelegenheid om te informeren, of er een dialektbandje gemaakt zou kunnen worden gemaakt met Westvlaams. In Leisele werd een bandje samengesteld, dat eindigde met het verzoek om korrespondentievriendinnen. Sinds enkele jaren loopt de briefwisseling heel aardig, ook verscheidene meisjes uit Noord-Frankrijk hebben een vriendin gevonden.
Nu de Belgische school een bezoek ging brengen aan het domein Bokrijk was daar de gelegenheid om elkander ook eens te zien: Sleeuwijk ligt nog dichter bij dit prachtige vakantieoord dan Leisele. Voor zestig penvriendinnen werd 28 mei 1968 een onvergetelijke dag. Dit bleek wel toen de meisjes uit de Westhoek met de trein de terugreis aanvaardden, nagezwaaid door de Noordbrabantse leerlingen: familieleden konden niet hartroerender afscheid nemen. Om de korrespondentie op gang te houden is zo'n ontmoetingsdag een ware injektie. (Plet van Damme)
● In het Nederlands Dagblad van 18 mei 1968 verscheen een artikel van Marten Heida onder de titel ‘Onvermoede mogelijkheden’. De schrijver wijst o.m. op het destijds in dit tijdschrift verschenen artikel van wijlen Prof. Dr. M. Dierickx, waarin gewezen wordt op het feit dat men momenteel nog niet beschikt over een geschiedenis van het protestantisme in de Westhoek. De schrijver pleit voor wetenschappelijke belangstelling voor Frans-Vlaanderen met het oog op de historische navorsing van het protestantisme in dit gebied.
● Op 1 mei 1968 sprak C. Moeyaert voor Davidsfonds Emelgem-Izegem over Frans-Vlaanderen en op 16 mei 1968 voor de Middenstandsjeugd van Brugge.
● C. Moeyaert leidde op 23 mei 1968 de Middenstandsjeugd van Brugge door Frans-Vlaanderen en op 23 juni de Heemkundige Kring Dr. Rembry-Barth uit Menen.
● In Europa Eén, veertiendaags blad voor Vrede door Federalisme, 8e Jaargang, nummer 9, verscheen een artikel van André Demedts onder de titel ‘Naar een ekonomische eenheid over de landsgrenzen heen’, waarin schrijver n.a.v. een artikel van C. Delesalle in het ‘Bulietin’ van het Comité flamand de France wijst op de ekonomische verbondenheid van Frans-Vlaanderen met het overige Vlaanderen.
● In het Nederlands Dagblad van 10 juni 1968 verscheen een uitvoerig artikel van Marten Heida over de Frans-Vlaamse dichter Emmanuel Looten.
● In de Gazet van Antwerpen van 5 juni 1968 verscheen een uitvoerig in memoriam J.M. Gantois, geschreven door André Demedts.
● Op 27 Juli 1968 maakte het Davidsfonds Duisburg een reis door Frans-Vlaanderen.
● In Europa Eén, 8e jrg., nr. 10, 21 juni 1968, verscheen een artikel van A. Bogaert onder de titel Een volk verdwijnt niet met zijn taall Hierin wordt speciaal de nadruk gelegd op de Nederlandse gezindheid van veel Franssprekende Frans-Vlamingen.
● Zowel in het Brugsch Handelsblad als in het Kortrijks Handelsblad verschenen in de maanden april, mei, juni en Juli 1968 diverse informatieve en beschouwende artikels en berichten i.v.m. Frans-Vlaanderen. André Lammertijn verzorgt deze rubrieken met veel kennis van zaken.
● In De Standaard van 9 juli 1968 verscheen een uitvoerig artikel van Jaak Veltman over Zannekin en Kassel in Frans-Vlaanderen.
● De Gazet van Antwerpen heeft tien gratis-abonnementen geschonken aan lezers van de Nederlandse kursussen in Frans-Vlaanderen.
● Ondér leiding van M. Van Gijsegem heeft het A.N.V.-Brussel op 22 mei 1968 een reis gemaakt in Frans-Vlaanderen.
● Door bemiddeling van J. Pauwels werd door de Dienst voor Culturele Betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een mooie reeks boeken ter beschikking gesteld van de leraars van de Nederlandse kursussen in Frans-Vlaanderen, bestemd voor hun leerlingen op de Kultuurdagen te Ekelsbeke en te Steenvoorde.
● In het Nederlands Dagblad van 8 juli 1968 schreef Marten Heida een uitvoerig en goed gedokumenteerd artikel over 1668: Rijsels' aanhechting bij Frankrijk tóch definitief.