Heemkundig feest te Houtkerke in Frans-Vlaanderen.
Op zondag 19 mei 1968 ging het 4e Frans-Vlaams landfeest van ‘Bachten de Kupe’ door. Voor dit jaar viel de keuze van de inrichters op de kleine gemeente Houtkerke (800 inwoners), vlak bij de grens.
Gelegen halfweg tussen Poperinge en Wormhout, zonder goede verbindingswegen met een of ander Frans-Vlaams of Westvlaams centrum, is Houtkerke een van die tipische Frans-Vlaamse gemeenten waarvan men de indruk kan opdoen dat de tijd er bleef stilstaan. Geheel in de lijn van haar vroegere landfeesten (te Winnezele, Buisscheure-Noordpene en Eke) heeft de heemkundige kring ‘Bachten de Kupe’ er naar gestreefd het verleden weer tot leven te wekken.
Het begon met de opening van de tentoonstelling gewijd aan gemeentelijke archiefstukken, ambachtelijke gereedschappen en het werk van enkele Frans-Vlaamse en Koksijdse kunstenaars als getuigenissen van het heden.
Na de mis, het gebruikelijke gemeentelijke ceremonieel en de erewijn, deden talrijke deelnemers zich te goed aan een tipisch Frans-Vlaams maal.
De hoofdbrok van het heemkundig feest speelde zich af na de middag, met een hele reeks volksspelen, volksliederen en de opvoering van een eenakter in het Vlaams dialekt, ‘Nonkel Henri’, geschreven door R. Rossey en opgevoerd door de toneelgroep ‘Voor Outer en Heerd’ uit Alveringem.
De inrichtende vereniging ‘Bachten de Kupe’ heeft bewezen dat ze al een traditie aan het vestigen is met haar folkloristische feesten. Een simpatieke traditie, die enkelen met heimwee terug doet denken aan het verleden en die bij anderen de vraag doet oprijzen hoelang oude volksgebruiken nog levendig zullen blijven ofwel alleen nog kunstmatig hun bestaan voortzetten.
Erik Vandewalle