Vakantie-uitwisseling met Frans-Vlaanderen.
Op de Frans-Vlaamse Kultuurdag van 1966 ontmoette ik voor het eerst Guy Duyck, hoofd der school te Bambeke (Fr. Vl.), die naschoolse Nederlandse lessen geeft. Ik zag daarin een geschikte gelegenheid om korrespondentievrienden voor onze Pittemse scholieren te werven en ontving inderdaad een zevental adressen. Maar er kwam aanvankelijk geen schot in de briefwisseling. Zo kwam het dat we naar grotere middelen uitzagen en daarbij dachten aan uitwisseling van scholieren onder de vakantie. Het werd een tijdrovend werk, want er moest persoonlijk kennis gemaakt worden met de ouders, maar op die manier kwam ik aan en vijftal adressen waar onze scholieren geplaatst konden worden.
Deze eerste proefneming liep van 26 tot 31 december. (Om begrijpelijke redenen werden Kerstmis en Nieuwjaar er buiten gelaten). We organizeerden de reis uit Pittem met personenwagens en brachten iedereen naar zijn nieuwe thuis. Het ijs was gauw gebroken, onze jongens werkten mee op de hoeve, ravotten en fietsten, ‘kerkgangden’ net als hun kersverse Frans-Vlaamse makkers.
Het kontakt werd niet meer onderbroken: er volgde een drukke briefwisseling, Franse en Nederlandse jeugdbladen werden uitgewisseld, evenals postzegels en sleutelhangers, verscheidene ouderparen gingen elkaar opzoeken...
Daarna werd met Pasen een tweede proef gewaagd: ook Frans-Vlamingen zouden nu naar Vlaanderen komen. Dank zij Guy Duyck liep alles gesmeerd: we konden een tiental Belgische en evenveel Franse scholieren plaatsen, tot ieders grote voldoening.
De lange zomervakantie bood een gunstige gelegenheid om de derde etappe te wagen: dubbele vakantieuitwisseling. Bovendien konden we in Zwevezele een veertiendaags verblijf bezorgen aan een Frans-Vlaamse leraar Nederlands. Samen met geheel zijn gezin heeft hij er het Vlaamse huiselijke leven gesmaakt, en leerde er meteen vlotter spreken. Op die manier kwamen we tot 17 Vlaamse en 10 Franse uitwisselingen.
Als nu eens alle kolleges aan de grens (Menen, Wervik...) volgens dezelfde metode een schoolinrichting over de ‘schreve’ bewerkten, dan zouden we een flinke stap in de goede richting kunnen zetten.
Andries Devos, Pittem