kunstenaren die, aengeport door vaderlandsmin, een dezer dagen het waegde, niettegenstaende de moeilykheid die er zich tot de verspreiding opdoet, eenen zangbundel, bevattende zes vlaemsche zangstukjes met begeleiding van Piano, in het licht te zenden.
De pooging van dezen jongen kunstenaer tot het invoeren der te lang verwaerloosde vlaemsche stem-muziek is ten hoogste prysbaer en wy hopen hem, na het korte overzigt welke wy over zyne werkzaemheid gaen geven, den welverdienden lof te kunnen toewyzen.
Het eerste zangstukje, getyteld: Lieflyke Avond, woorden van Emm. Rosseels, is een fraei stukje; doch hier en daer moet de zanger, die min of meer met gevoel bezield is, zekere schokken ontmoeten die hem beletten zyn gevoel naer eisch te kunnen uitdrukken, door dat de breede gang der stem in eenige zinnen afgesneden wordt. De begeleiding is eenvoudig en komt zeer wel met de stem-muziek overeen.
Het tweede: De Geus, woorden van P.F. Van Kerckhoven, is een zangstukje dat beter gelukt is, slechts hadden wy den uitgang een weinig krachtiger en verhevener gewenscht.
Het derde stukje: Vreest gy 't Onweer niet? woorden van Emm. Rosseels, is zeer natuerlyk; voor al de begeleiding is treffend geschetst. Te midden van dit stukje treft men eene verandering van toon aen die niet weinig aen de waerde deszelfs bybrengt; maer wy vreezen sterk dat er de zanger niet eene reeds bekende phrase in ontmoete; behalven dit is het een der besten uit den bundel.
Het vierde zangstukje, getyteld: Bertha, woorden van Th. Van Ryswyck, is van geene mindere waerde, niettegenstaende, dat de heer Cartol de versmaet van den schryver niet al te wel begrepen heeft. De begeleiding zou ook wel een weinig minder eentoonig mogen zyn. Het is in den aert der oude vlaemsche balladen.
Myn Meisje, woorden van P.F. Van Kerckhoven, is een dier zangstukjes welke men niet zeggen kan nogmaels gehoord te hebben, doch daer men verscheidene trekken in aentreft die reeds bekent en zeer oud zyn. Wy zouden derhalve den heere