woord in de tegenwoordige taal, werd beurs vroeger ook gebruikt voor een vereeniging, waarvan de leden tot een fonds bijdragen. Zoo sprak men van begrafenis-, huwelijks-, kraam-, verjaringsbeurzen, enz. Thans vooral is beurs nog in gebruik in den zin van: kapitaal, waarvan de rente eenige jaren lang aan een minvermogend student wordt gegeven.
Beurs is ook de naam van het gebouw, de plaats, waar kooplieden en andere personen, die tot den handel in betrekking staan, samenkomen om zaken te doen; ook beurs van koophandel en koopmansbeurs. De naam is bekend sinds de 16de eeuw, en volgens Guicciardini het eerst te Brugge gebruikt. Naar hij zegt, kwamen de kooplieden daar bijeen op een open plein, waaraan een huis gelegen was, boven welks poort een wapen gehouwen was, bestaande uit drie beurzen. Verder bewijs daarvoor heeft men niet.
Beurt. De oudere vorm beurte (Middelnederlandsch boorte) is waarschijnlijk vroegtijdig ontstaan uit het nog in de 17de eeuw voorkomende gebeurte, in den zin van: gebeurtenis, lot, loop der omstandigheden. Deze beteekenis heeft het woord nog slechts in de uitdrukking te beurt vallen, die thans alleen van iets gunstigs wordt gezegd, doch vroeger in ruimer opvatting, en ook wel met andere werkwoorden dan vallen werd gebezigd. Overigens komt beurt uitsluitend voor in den zin van: het gebeuren, de geregelde afwisseling in den loop der natuur of in een door menschen bepaalde orde.
Van het vroeger gebruik in ruimer opvatting, en van dat met een ander werkwoord volgt hier een voorbeeld. Hooft, Nederl. Historiën, 593: Zoo deezen heyre... de neêrlaagh... te beurte viel. Huygens, Korenbloemen, I. 553:
Van lacchen en van treuren
Bevangen. In de tegenwoordige taal komt dit woord in een paar gevallen voor, waar het blijkbaar een germanisme is, naar het Duitsche befangen.
Ten eerste in den zin van: verlegen, waarnaast onbevangen in dien van: ongedwongen, vrijmoedig. Hoewel dat gebruik ook in onze taal uit de andere beteekenissen van bevangen wel zou te verklaren zijn, was het toch blijkbaar tusschen 1600 en 1800 bij ons niet bekend.