22. Welbespraakt, welsprekend.
Welbespraaktheid en welsprekendheid wijzen beide op gemakkelijkheid in het mededeelen wan gedachten aan anderen door middel van het gesproken woord. Welbespraakt, wel ter tale, is hij, die zijne gedachten gemakkelijk en duidelijk door woorden kan mededeelen. Welsprekend is hij, die het niet alleen gemakkelijk, maar ook sierlijk weet te doen en daardoor middelen kan aanwenden, om den indruk te verhoogen.
Voorbeelden: Welbespraakt genoeg om vrouw Kaspers te wederleggen, bleef hij steken iederen keer, dat de booze geest in zijn eigen binnenste het woord nam en opspeelde (C. en A.H. 257). Ofschoon welbespraakt genoeg, en hooghartig genoeg daarbij, om onder of zonder eenig voorwendsel deze woning te mijden,... (id. 68). Vrouw Kaspers, niet bestand tegen Arie's welsprekendheid, was verontwaardigd de deur uitgeloopen (id. 256). Lieten velen zich medesleepen door de welsprekendheid van den redenaar, bij nader inzien en na kalme overpeinzing berouwde hun het samengaan met dien man.
23. Aanleiding, oorzaak, reden.
Deze drie woorden noemen eene omstandigheid, die middellijk of onmiddellijk iets ten gevolge kan hebben.
Aanleiding is eene omstandigheid, die een handeling, besluit of toestand teweegbrengt, niet door ze rechtstreeks te veroorzaken maar door er gelegenheid toe te geven; aanleiding veronderstelt noch opzet, noch noodzakelijk gevolg.
Bij oorzaak denken we steeds aan een noodzakelijk en zeker gevolg. De reden evenwel is een omstandigheid, die den menschelijken wil kan bewegen zeker gevolg te voorschijn te roepen.
Men kan hier niet spreken van een noodzakelijk gevolg: zeer goed kan ergens reden toe bestaan, terwijl het gevolg toch achterwege blijft.
Duidelijk valt het verschil tusschen aanleiding en oorzaak in het oog, wanneer we met elkaar vergelijken de aanleiding tot en de oorzaak van den eersten Engelschen Oorlog. De aanleiding, dat waren de kleinere en grootere grieven, als 't vermoorden van Engelschen op Ambon, 't aanvallen der Spanjaarden bij Duins, enz. de oorzaak echter was de naijver van twee naar hetzelfde doel strevende mogendheden.
Voorbeelden: Zooals ik u de aanleiding van ‘Mathilde’ of Schaakspel' zou kunnen analyzeeren, zoo zeg ik nu ook: als ‘Nirwana’ geschreven wordt, is het door u (Metamorphoze