De wijdberoemde Kater Murr.
Zoo dikwijls naar aanleiding van eene bespreking of de lezing van Ferdinand Huyck de tot inleiding dienende brief van den heer P. aan den uitgever ter sprake komt, blijkt 't, dat de daarin vermelde wijdberoemde Kater Murr, sedert 1840, toen V. Lennep aan gezegde poes dit attribuut scheen te kunnen geven, veel van zijn beroemdheid heeft ingeboet. Aan de ‘Gelaarsde Kat’ schijnt een meer blijvende roem beschoren te zijn en deze zal wellicht ook haar tweeden roemruchtigen stamgenoot, den Kater Hiddigeigei uit den Trompetter v. Säckingen overleven.
In de jaren 1820-22 verscheen van de hand van Ernst Theodor Hoffmann een roman getiteld: die Lebensansichten des Kater Murr. De schrijver, een kunstenaar, die in veelzijdigheid zelden is overtroffen, daar hij orkest-directeur was en tevens componist - als hoedanig hij door Weber en Beethoven werd vereerd -, architect en tevens decorateur, humoristisch schrijver van sprookjes en novellen en tevens romantisch dichter, teekent in den kater den alledaagschen mensch van 't prozaische leven, en in tegenstelling hiermee in den kapelmeester Kreisler de verpersoonlijking van het hoogere, geestelijke leven.
Gelijk andere werken van Hoffmann - men denke aan zijne opera's - maakte de van humor tintelende roman van den Kater grooten opgang in en buiten Duitschland en dat de roem van dien wijsgeer uit 't kattegeslacht in 1840 nog niet verduisterd was, blijkt uit de zinspeling in Ferdinand Huyck.
Warffum.
G.A. Nauta.