Aan een zakelijken tegenstander.
Leer eerst uw taal wat beter schrijven!
Gebruik de Siegenbeeksche vijl!
Uw aanval zal niet lang beklijven;
Hij heeft zijn vonnis in den stijl.
Waar de welsprekende geen gelijk kan hebben, daar zal men toch zeker voor den zakelijken tegenstander, die den vorm verwaarloost en zich alleen tot feiten bepaalt, het veld ruimen. Och neen; hem verwijt men, dat hij zijne taal niet eens zuiver schrijft en men raadt hem aan, meer overeenkomstig de regels van Siegenbeek te spellen. Zijn aanval beteekent niets; immers, de gebrekkige stijl veroordeelt reeds den man.
Aan een' Navolger.
Alcest wilt gij den Zangberg op?
Zoo rijd een eigen paard; geen huurknol haalt den top.
De Grieksche mythologie kent negen muzen, die reeds bij hare geboorte wisten te zingen over de toekomst, het tegenwoordige en het verledene. Door dat liefelijk gezang, dat Apollo met zijn citer begeleidde, wekten zij vreugde op in het hart der onsterfelijke goden, wanneer deze op den Olympus vergaderd waren. Daarom heet nog heden de Olympus de zangberg (deze naam wordt ook gegeven aan den Helicon en den Parnassus, die eveneens haar geheiligd waren).
Zegt men nu, dat iemand den zangberg bestijgt, dan wil men daarmee te kennen geven, dat hij een groot dichter wordt. Staring vraagt aan Alcest, of deze den zangberg bestijgen wil, en geeft hem een goeden raad, om dat doel te bereiken. Hjj zegt n.l.: ‘rijd een eigen paard, geen huurknol haalt den top,’ en bedoelt daarmede, dat Alcest het met eigen krachten zoo ver brengen moet, want, aan anderen ontleende verzen en gedachten zullen hem geen recht geven, aanspraak te maken op den naam van groot dichter.
Voorzichtigheid.
Schaars houdt Verdedigd Regt niet gansch van Onregt vrij!
Nooit werd er leer verbreid, of, bij haar Volgelingen,
Schoot soms de drift haar doel voorbij.
In deze regelen geeft de dichter ons den raad, om vóór we ons bij de eene of andere partij aansluiten, nauwkeurig vast te stellen