Suzanne van Baerle.
Volgens Jonckbloet, v. Vloten e.a. is Huygens en Geraert Brandt met eene Suzanna van Baerle gehuwd geweest; de laatste was een dochter van den bekenden vriend van Hooft, prof. Barlaeus; maar de eerste, de vrouw van Huygens, behoorde die tot dezelfde familie? Het is zeker vreemd, dat geen der genoemde schrijvers op deze gelijknamigheid gewezen heeft, of ze heeft verklaard.
C.
In het Kerckeboeck der ondertrouwden te Amsterdam, leest men op den 24 Februari 1624: Constantin Huygens van 's Gravenhage, 30 jaar, geen vader hebbende, secretaris van den heer Prince van Orangen en Susanna van Baerle van Amsterdam, oud 28 jaar, geen ouders hebbende, met haar broeder Jan van Baerle en Jacomina van Baerle, op de Keizersgracht.
Deze Susanna, de Sterre van Huygens' gedichten, was eene dochter van den destijds overleden, uit Antwerpen af-komstigen koopman, Jan Hendriksz. van Baerle en van Jacomina Hoon, verwant aan de familie van Huygens' moeder. De bruid had nog twee zusters: Ida, die den 19 Februari 1626 bij haar ondertrouw met 's Prinsen hofmeester Arent van Dorp haar naam ijda van baerle schreef, en Sara, die den admiraal Filips van Dorp huwde in 1631. Haar hier niet genoemde broeder David had tot echtgenoote Sara van Erp en was alzoo verzwagerd met Hooft, Baeck en Bartolotti.
De familie Brandt was mede van Antwerpen. Den 3 October 1592 werden in het Puyboeck, het register der niet hervormden, in ondertrouw opgenomen Geeraerdt Brandts (zoo teekent hij) den jongen, van Antwerpen, in de Warmoesstraat, met zijn vader Geeraerd Brandt en Barbera Jaspers van Antwerpen, oud 25 jaar, in de Nes, met Jacques Ablijn, haren neve, in de Calverstraat Hij werd in een tweede huwelijk met Neeltje Jeroens, de vader van Gerard Brandt, naar wiens aangetrouwde familie gevraagd is en dus de grootvader van Geeraert Brandt, den beroemden kerkredenaar. De echtgenoot van Baarken en later van Neelgien, gelijk ze schrijven, was horlogiemaker op 't Rokin, in de twaelff uren, en zijn zoon komt ook als zoodanig voor in de Poësie van Six van Chandelier. Dit kunstvak was niet naar den zin van eene andere Suzanna van Baerle, die Brandt tot den predikdienst deed overgaan en hem toen nog eene macht van dichtregelen heeft gekost. Lucretia Wilhelmina van Merken behoorde tot hare afstammelingen. Haar vader was Jaspar van Baerle, gewoonlijk Casparus Barlaeus ge-