Navorschingen.
De vorige jaargang van den Navorscher bevat onder meer eenige afleidingen en woordverklaringen, die de aandacht der lezers van Noord en Zuid ten volle waardig zijn. De allerbelangrijkste laten we hier volgen.
Calsye (straatweg) komt voor in eene rekening der stad Axel: ‘Voor het opbreeken van de Calseye werd uitbetaald 1 pond vl. 2 schell. 4 gr. 24 Aug. 1617. - In Vlaanderen zegt men nog kalsei, kalsyde; in West Br. kauside of kaudzide - Kil. heeft kautsye, kaussyde en vertaalt kassy-wegh door via strata, v. silicata, vulgo calciata, Fr. chaussée, Sp. calcada, Eng. caucie, calcey. Alle aangegeven benamingen stammen af van het Lat. (via) calciata (van calx. steen). Te Maastricht heet een straatkei ook kassaai.
Affidavit (verklaring onder aanbieding van eed) van Lat. affidare bezweren. Affidatio Dominorum, de eed der Lords in het Parlement. - In Engeland wordt eene belasting geheven van coupons, behoorende aan Britsche onderdanen. Vrijgesteld zijn de coupons, ter betaling aangeboden onder bijvoeging van een affidavit, dat de effecten waartoe ze behooren, niet het eigendom zijn van een Br. onderdaan.
Ket. N. en Z. zegt: ‘ket is een Noordhollandsch provincialisme en beteekent een klein vurig paardje, een hit.’ Voor het Nederl. woord hit heeft het Friesch nog kedde, mv. kedden. Vermoedelijk is dit woord in N.H. blijven voortleven uit den tijd, dat ook daar nog de Friesche taal gesproken werd.
Stoethaspel, oude spelling voor stoothaspel, duidt iemand aan, die bij het haspelen niet rustig, maar stootend te werk gaat.
Hannekemaaien. Vele bovenlanders die hier komen maaien heeten Hans, verkleind Hänneken, vandaar wellicht Hännekenmaaier.
Kraan en kranig, ter aanduiding van iemand, die zich door kunde, handigheid, enz. gunstig boven anderen onderscheidt, worden door een inzender in verband gebracht met de reputatie van ‘den dichterlijken turfschipper van Waddinxveen’, † 1863.
Eene bekroning van den poëet in 1826 te Brugge zou zijn roem zoover verbreid en zoo zeer gevestigd hebben, dat zijn naam als typische uitdrukking voor een vernuft dienst kon doen. - Hoe gezocht, hoe dwaas deze gissing is, blijkt de inzender zelf te gevoelen als hij zegt te hopen, dat ze niet op ééne lijn gesteld zal worden met de vraag van een ander, of het woord ‘helleveeg’ ook verbasterd kan zijn uit ‘Hilla Feycken, naam eener Sneeker jonge dochter, die den Bisschop van Munster wilde van kant helpen. Natuurlijker schijnt eene andere verklaring, die in analogie met hanig,