Boekaankondiging.
Vlaamsch letterkundig album, 1ste jaargang. Roeselare, De Seyn-Verhougstraete, 1881, prijs fr. 3.
Dit ‘album’, opgedragen aan Conscience, en prijkende met een brief in facsimilé van de hand des grijzen dichters, onderscheidt zich gunstig van andere letterkundige jaarboekjes, wegens de frischheid van den toon der stukken, die er in voorkomen. Het bevat. behalve een overzicht der vlaamsche letteren in 1880, verschillende stukken in proza en poezie, allen getuigende van vertrouwen in de toekomst der vlaamsche beweging.
‘We zijn de vlaamsche jonkheid, en zingen, het hert omhoog,
Een liedjen aan de Toekomst die oprijst voor ons oog!’
Bijzonder met het oog op de taalbeweging geschreven is een Jambe, onderteekend ‘Die Goedendach’, waarin de schrijver een krachtig verzet aanteekent tegen 't verfranschen van 't Vlaamsche volk.
‘'t Bestier, geluk en toekomst van het volk,
Zijn recht en plicht, dat wordt in 't fransch behandeld,
Bepeisd, bepaald, besproken en geschreven;
Te Brussel niet alleen, maar overal,
In den provincieraad, gemeenteraad,
Tenzij in wat verloren arme dorpen,
Waar men geen fransch en kan, maar neerstig leert.’
‘Zoo daalde, zonk, verdween en stierf een volk!
En alles wat men deed voor 't vlaamsch, het was:
Niet zeggen, dat men 't vlaamsch gebruiken zou,
Maar dat “men moest het vlaamsch, die schoone taal studeeren.”’
‘Maar, we zijn dat spel nu moede...’
De goede wil ontbreekt waarlijk niet, en dat geeft hoop voor de toekomst. Dat het vlaamsch in zijn eer hersteld zal worden, is slechts een kwestie van tijd. Onder de voortbrengselen der vlaamsche pers loopt nog veel kaf onder 't koren; sommige schrijvers zijn waarlijk gul met onbeduidende stukjes. Doch een Em. Hiel wordt somwijlen opgevolgd door een Pol de Mont, en ondertusschen blijft de belangstelling levendig. Het ‘Vlaamsch letterkundig album’ verdient als openbaring van den ontwaakten vlaamschen volksgeest onze belangstellende opmerkzaamheid.
De uitgever zorgde voor een net uiterlijk. Het boekje is versierd met de portretten van vrouwe Van Ackere geb. Maria Doolaeghe en den in 1880 gestorven 24jarigen schrijver Albert Rodenbach.
Amst.
P.W.