staande, er in 't geheel niet bij te pas komt. Vaak wordt de juistheid der opgave nog uitdrukkelijk verzekerd door een' of anderen stoplap.
Zie bv. Maerlant. Sp. I3 32, 9:
Ende hadde kinder, wet vorwaer,
C ende XV, horic scriven.
Om een zeker tijdstip meer algemeen aan te duiden, zegt de dichter bv. Sp. I4 7, I:
Alse Alexander die jongelinc
In sinen XVden jare ghinc, enz.
Waar wij zouden zeggen: toen ongeveer, zegt Maerlant bv.: Tien (te dien) tiden ende indien daghen, elders: in dien tiden enz.
Doch ook leest men omtrent.
Bv. Sp. I4 50, 17: Omtrent M ende L man.
Evenzoo Lekensp. II, 3, 31:
Twintich jaer ofte daer omtrint.
en II, 36, 728:
Het was omtrent sexten tijt.
Het bovenstaande moge, zoo niet bewijzen, dan ten minste waarschijnlijk maken, dat omtrent vroeger de gewone uitdrukking was, en niet ongeveer. Mag men het bovenvermelde onghevaerlyck met ons ongeveer op ééne lijn stellen? Daar is stellig niets tegen te zeggen: De afwisseling van ae en ee voor r is zeker uiterst gewoon, rechtvaerdigh en rechtveerdich, naars en neers enz. leest men overal naast elkaar.
Kiliaen heeft ook onghevaer en onghevaerlyck = fere, circa. Doch hij geeft ook: onghevaerd, onghefaerd = forte, fortasse, casu (bij toeval), dat hij echter blijkens het daarbij gevoegde Germ. niet voor een zuiver inlandsch woord houdt.
Let men voor 't oogenblik niet op die laatste d, hopende, dat de identiteit van onghevaer en onghevaerd later zal blijken, dan moet men natuurlijkerwijze aldus redeneeren: on heeft veel van ons gewoon ontkennend voorvoegsel. Is er nu ook een woord ghevaerd te vinden? Oudemans geeft op, dat dit gevonden wordt in het 4e deel van Nijhoff's Gedenkwaardigheden van Gelderland.
Men leest daar op bl. 128, in een diploma van 1436: sonder alle geveirde ind argelist. (vgl. ook bl. 128 en bl. 211), geveirde moet dus zooveel als arglist beteekenen, want daarmee wordt het blijkbaar synoniem gesteld. Daarenboven leest men bl. 188 ongeveerlich in den zin van sine dolo (zonder arglist), waaruit men de conclusie zal trekken; waarschijnlijk was er een woord geveer, dat