Verkeerde Benamingen.
Dagelijks stuiten wij op benamingen, die eenigszins aan het ‘heilige Roomsche Duitsche Rijk’ herinneren, dat noch heilig, noch Roomsch, noch een Rijk was.
Spaansch riet, bij voorbeeld, groeit niet in Spanje en is geen riet. Wat zoo genoemd wordt, zijn uitspruitsels van onderscheidene soorten van Oost-Indische palmboomen, meestal van den Calamus Rotang L.
De Chinaas- of Sinaasappel is geen appel uit China, maar de vrucht van den Citrus Aurantium Risso, en komt het meest van de kusten der Middellandsche zee.
Het zoogenaamd ‘Amerikaansch Duel’ (waarbij de twee partijen loten, wie van beide zich zal doodschieten) is geen tweegevecht en ook niet uit Amerika afkomstig; want de Amerikanen houden zich met zulke gekheid niet op. Zoo ook moet ter eere van de Amerikanen aangemerkt worden, dat het volstrekt geen ‘Lynchwet’ is, als een volkshoop, zonder nog eenig bewijs van schuld te hebben, in blinde woede iemand, die op verdenking in hechtenis is genomen, aanvalt.
Wat wij onder ‘wilde wingert’ verstaan, is geen wijngaard (Vitis L.) maar een soort van heggerank. De vruchten hebben wel eenige overeenkomst met die van den wilden wijngaard, die tegenwoordig nog even veelvuldig in Amerika voorkomt als in den tijd toen het ‘Wijnland’ door de Noormannen ontdekt werd, maar zijn niet eetbaar.
Meerschuim is een mineraal, (waterhoudend magnesium-silicaat) dat door omzetting van terpentijn ontstaat, en heeft met geen schuim van meer of zee iets gemeen, want nergens wordt het aan het strand gevonden.
De benaming ‘Parelmoer’ is ook onjuist, want de paarlen ontstaan niet uit de schelp, maar door langzame omkorsting van kleine voorwerpen, die er in zijn geraakt.